Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Białka serwatkowe w produktach funkcjonalnych

Wywiad z dr inż. Małgorzatą Stryjecką z Instytutu Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie

2013-07-08

Joanna Górska [JG]: Bardzo proszę powiedzieć dlaczego produkty mleczarskie możemy zaliczyć do kategorii produktów funkcjonalnych. Czy wszystkie produkty mleczarskie są funkcjonalne? Co powinno je wyróżniać?

Małgorzata Stryjecka [MS]: „Żywność funkcjonalna to każda żywność, która na skutek obecności składników biologicznie czynnych (własnych lub dodanych) i/lub usunięcia składników antyżywieniowych wywiera pozytywny i potwierdzony klinicznie wpływ na zdrowie człowieka, jego sprawność fizyczną i stan umysłu” (Krygier 2002).
Produkty mleczne mogą być zaliczone do żywności funkcjonalnej, ponieważ mają bezpośredni, oraz mierzalny wpływ na zdrowie człowieka. Produkty mleczarskie swoją popularność zawdzięczają prozdrowotnym cechom, które wynikają m.in. ze specyficznego składu mleka, dużej różnorodności składników oraz dzięki dodatkowym wartościom uzyskanym w wyniku przeprowadzonych procesów technologicznych.

Badania właściwości prozdrowotnych produktów mlecznych ciągle trwają, do dzisiaj udowodniono, iż przetwory te: pomagają regulować prawidłową masę ciała, rozwijają układ odpornościowy, zapobiegają miażdżycy, ochraniają przewód pokarmowy, regulują ciśnienie krwi, wspomagają krzepliwość krwi, regulują metabolizm, wpływają na przyrost mięśni.

Produkty mleczne ze względu na ich właściwości prozdrowotne można podzielić na następujące grupy:
1. Asortyment podstawowy do grupy tej zaliczamy: mleko spożywcze, fermentowane przetwory mleczne oraz lody.
2. Przetwory mleczne, charakteryzujące się zmodyfikowanym składem: wzbogacone w wapń, lub witaminy, hipoalergiczne. Produkty te są najczęściej przeznaczone dla określonej grupy konsumentów.
3. Funkcjonalne produkty mleczne z potwierdzonym badaniami korzystnym wpływem na organizm człowieka. Do grupy tych produktów najczęściej zaliczamy te, które zawierają bakterie probiotyczne.

[JG]: Które składniki mleka i produktów mleczarskich są warte wskazania w celu wzbogacenia naszej diety?

[MS]: Mleko, a tym samym produkty mleczne są rezerwuarem: składników mineralnych, witamin i oczywiście białek. Nie należy również zapomnieć o tłuszczu mlekowym. Ponadto fermentowane produkty mleczne zawierają bardzo korzystnie wpływające na nasze zdrowie bakterie fermentacji mlekowej.

[JG]: Proszę powiedzieć, jakiego typu białka występują w mleku i jego przetworach. Co to są białka serwatkowe i jak pozytywnie mogą one wpłynąć na nasz stan zdrowia? Czy na rynku polskim znajdują się produkty z udziałem białek serwatkowych? Ile takich produktów należałoby skonsumować dziennie, aby odczuć wpływ na nasze zdrowie?

[MS]: Mleko krowie jest dla człowieka źródłem dużej ilości białka o właściwościach prozdrowotnych. Podaje się, iż mleko krowie zawiera około 30 różnych białek, które wchodzą w skład: frakcji kazeinowych, serwatki, oraz otoczek kulek tłuszczowych. W 1 litrze mleka jest średnio 30-35 g wszystkich białek. Do grupy białek frakcji kazeinowej zaliczamy: αs1-kazeinę, αs2-kazeinę, β-kazeinę, γ-kazeinę i kappa-kazeinę.

Białka serwatkowe w mleku krowim (średnio 0,6%) to m.in. α-laktoalbumina (α-LA), β-laktoglobulina (β-LG), immunoglobuliny, laktoperoksydaza (Lp), lizozym (Lz), oraz laktoferyna (Lf). Wszystkie wymienione białka serwatkowe w sposób korzystny wpływają na organizm człowieka. α-laktoalbumina (α-LA) wykazuje właściwości: antynowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwstresowe, jest nośnikiem (Mg, Co, Zn), obniża ciśnienie krwi, bierze udział w tworzeniu cukru mlekowego (laktozy), pełni rolę czynnika immunologicznego.

W tym miejscu warto również wspomnieć o kompleksie białkowo-lipidowym (BAMLET), który powstaje w wyniku interakcji α-albuminy z kwasem oleinowym. Połączenie to ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Kolejnym białkiem, o którego wpływie na organizm człowieka trzeba wspomnieć, jest β-laktoglobulina (β-LG), która wykazuje właściwości: antynowotworowe, antybakteryjne, jest antyoksydantem, wiąże jony Cu i Fe, oraz jest potencjalnym nośnikiem witaminy D.
Laktoferyna jest białkiem o właściwościach bakteriostatycznych. Zdolność ta polega na silnym wiązaniu żelaza, które staje się niedostępne dla bakterii, co uniemożliwia ich wzrost oraz namnażanie się. Ponadto laktoferyna ma udowodniony wpływ na: odporność nabytą i wrodzoną, ma właściwości: antypasożytnicze, antygrzybowe, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Jest również źródłem peptydów kationowych.

Najnowsze wyniki badań wskazują również na dużą ilość białek oraz peptydów znajdujących się w otoczkach kulek tłuszczowych. Do tej pory zidentyfikowano i opisano: oksydazę ksantonową, butyrofilinę, adipofilinę, apolipoproteiny E i A1, klusterynę, aktynę, białkowy receptor polimeryczny Ig, laktoperoksydazę PAS 6/7, prekursor laktoferyny, grupę białek wiążących kwasy tłuszczowe, oraz niektóre białka kazeinowe (αS2 i β).

Mówiąc na temat białek serwatkowym należy również wspomnieć o ich składzie aminokwasowym. Białka te są bogatym źródłem: lizyny, metioniny, cysteiny, ale również: treoniny i tryptofanu. Wysoka zawartość cysteiny w tych białkach, stymuluje w organizmie syntezę glutationu, który w reakcji katalizowanej przez peroksydazę glutationową unieczynnia toksyczny nadtlenek wodoru oraz wodorotlenki lipidowe powstające podczas peroksydacji lipidów. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, dlatego też dieta bogata w ten aminokwas (białka serwatkowe), przyczynia się do łagodzenia reakcji stresowych.
Ważne jest, aby kupując produkty mleczne zwracać uwagę, czy zawierają one wszystkie białka, również te serwatkowe.

[JG]: Jakie inne składniki mleka są cenne dla naszego organizmu?
[MS]:
Mleko i przetwory mleczne charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, czyli dużą koncentracją istotnych dla organizmu człowieka składników odżywczych w przeliczeniu na jednostkę dostarczonej energii. Parametr ten jest korzystny dla mleka i mlecznych napojów fermentowanych w stosunku do wapnia, witamin: B2, B6, B12 i kwasu foliowego.

W większości krajów europejskich oraz w Ameryce Północnej, mleko i przetwory mleczne dostarczają 60-70% obecnego w diecie wapnia. Ponadto produkty te charakteryzują się korzystnym stosunkiem wapnia do fosforu (Ca:P = około 1,4:1).

Mówiąc o wapniu pochodzącym z mleka i przetworów mlecznych należy pamiętać, o zbawiennym wpływie tego składnika mineralnego, na walkę z nadwagą i otyłością. Liczne badania naukowe potwierdzają ujemną korelację pomiędzy spożyciem wapnia z dietą, a masą ciała. Argumenty przemawiające za tym, iż mleko i przetwory mleczne wpływają na masę ciała, to przede wszystkim wysoka biodostępność wapnia z mleka i przetworów mlecznych, która wynosi 30-40% i jest najwyższa spośród wszystkich produktów spożywczych dostępnych na rynku. Ponadto białko mleka charakteryzuje się dużą zawartością rozgałęzionych aminokwasów (ok. 26%).

Ważną właściwością tych aminokwasów jest ich udział w syntezie białek mięśniowych. Dlatego też energia spożyta wraz z produktem mlecznym zostanie wykorzystana na budowę masy mięśniowej, kosztem tkanki tłuszczowej.

Warty podkreślenia jest również fakt, iż spożywanie produktów mlecznych może korzystnie wpływać na regulację łaknienia i sytości, ponieważ wypicie mleka daje dłuższe poczucie sytości, niż wypicie soku owocowego. Oprócz wapnia, mleko jest znaczącym źródłem także wielu innych biopierwiastków tj.: fosfor, magnez, potas, cynk, selen, jod, miedź, fluor.

W przeciwieństwie do mięsa oraz przetworów zbożowych, mleko i przetwory mleczne mają przewagę pierwiastków zasadotwórczych, co wpływa korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową krwi. Wysoka zawartość potasu w mleku i mlecznych napojach fermentowanych zmniejsza ryzyko nadmiernej utraty wapnia w moczu.

Mleko zawiera wszystkie znane witaminy, a niektóre z nich w znaczących ilościach, np. stężenie witaminy B2 w mleku jest tak duże, że powoduje zielonkawą fluorescencję serwatki. Dwie szklanki mleka pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę B2 w około 53%. Natomiast na pozostałe witaminy od kilku do około 45%. Mleko zawiera 40-70 mg/l kwasu orotowego, prekursora tyminy, uracylu i cytozyny. Kwas ten stosowany jest w geriatrii, ponieważ przyczynia się do odbudowy kwasów nukleinowych, oraz syntezy białek.

Ważne jest również to, iż mleko w dużym stopniu pozbawione jest zanieczyszczeń środowiskowych, ponieważ organizm krowy pełni w jakimś sensie rolę biologicznego filtru eliminującego zanieczyszczenia (m.in. ołów, azotany).

Tłuszcz mlekowy, kolejny składnik mleka i produktów mlecznych, który korzystnie wpływa na organizm człowieka. Składnik ten ma m.in. zbawienny wpływ na układ pokarmowy poprzez stymulację nabłonka jelitowego. Ponadto tłuszcz mlekowy wiąże toksyny bakteryjne i rotawirusy (poprzez prostaglandyny), które działają hamująco na wzrost niektórych patogenów w przewodzie pokarmowym przez co tłuszcz mlekowy zapobiega wrzodom żołądka, łagodzi stany zapalne jelit, m.in. chorobę Leśniewskiego–Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelit.

Tłuszcz mlekowy działa również ochronnie na nabłonek dróg oddechowych (α-tokoferol, CLA, witamina A i D3). Ponadto przyczynia się do redukcji ataków astmy, co potwierdzają badania przeprowadzone w USA, wśród 2978 dzieci chorujących na astmę. Natomiast palacze papierosów o 60% rzadziej chorują na zapalenie oskrzeli.

[JG]: Na rynkach zagranicznych w galanterii mleczarskiej pojawia się dużo produktów z dodatkami funkcjonalnymi tj. witaminy, składniki mineralne, błonnik, kwasy omega 3 itp. Bardzo często są one profilowane np. dla dzieci, dla kobiet w okresie menopauzy, dla osób z problemami kardiologicznymi. Pani Doktor, jak ocenia Pani rozwój tej kategorii na rynkach świata i Polski?

[MS]: Wpływ prawidłowego sposobu odżywiania na stan zdrowia człowieka był już znany w starożytności. Motto Hipokratesa, filozofa i lekarza tamtych czasów mówi „niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Odpowiedzią na tę maksymę jest niewątpliwie żywność funkcjonalna. Produkty tego typu są kierowane zarówno dla ludzi chorych jak i zdrowych, chcących jak najdłużej zachować młodość i zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre choroby.

Rynek żywności funkcjonalnej, bardzo prężnie się rozwija, co roku przybywa nam kilka nowych produktów z tej grupy. Dostępne dla konsumenta produkty z kategorii żywności funkcjonalnej regulują pracę przewodu pokarmowego, wywierają korzystny wpływ na układ krążenia, system immunologiczny, walczą z bezsennością, zawierają kwasy omega-3. Znaczącą część tych produktów zarówno w Polsce jak i na świecie stanowią produkty pochodzenia mleczarskiego.

Istotną częścią sektora żywności funkcjonalnej są produkty dla osób cierpiących z powodu chorób serca oraz układu krwionośnego. Na rynku znane są produkty obniżające ciśnienie krwi. Jednym z tych produktów jest Calpi Amiel wyprodukowany w Japonii. Właściwości prozdrowotne tego produktu polegają na obecności w ich składzie bioaktywnych tripeptydów (Val-Pro-Pro; Ile-Pro-Pro), które to powodują obniżenie ciśnienia krwi. Peptydy te powstają w wyniku fermentacji β-kazeiny przez bakterie L.helveticus (w produkcje końcowym są one inaktywowane w wyniku procesu sterylizacji). Kolejnym przykładem funkcjonalnych produktów mleczarskich jest mleko Evolus produkowane w Finlandii, które jest wzbogacone w aktywne tripeptydy oraz żywe kultury bakterii. Ponadto mleko wzbogacone jest składnikami mineralnymi takimi jak: wapń, potas oraz magnez.

Z kolei stanole i sterole roślinne, dzięki wiązaniu cholesterolu, przyczyniają się do obniżenia jego poziomu we krwi. W Wielkiej Brytanii zapotrzebowanie na te produkty jest bardzo duże. Można kupić: mleko, masło, jogurty, obniżające poziom cholesterolu.

Przykładów funkcjonalnych produktów mlecznych jest bardzo dużo. Można kupić mleko ułatwiające zasypianie czy też jogurt korzystnie wpływający na kondycję skóry, ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych. W Wielkiej Brytanii od 2002 roku produkowane jest mleko ze zwiększonym poziomem melatoniny.

Kolejną grupą produktów są te, które zawierają sprzężony dien kwasu linolowego CLA, który wpływa korzystnie na metabolizm lipidów w organizmie człowieka. Działanie CLA polega na blokowaniu enzymu odpowiedzialnego za odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Ponadto produkty tego typu mają właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.

Podsumowując, przetwory mleczarskie, w szczególności te fermentowane dzięki obecności korzystnych bakterii kwasu mlekowego oraz zawartości wapnia, należą do produktów korzystnie wpływających na organizm człowieka. Wiedza na temat bioaktywnych peptydów naturalnie występujących w mleku wciąż wzbudza zainteresowanie wielu naukowców z całego świata. Badania prowadzone w tym kierunku pozwolą na jeszcze bardziej wnikliwe udokumentowanie właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych, a w konsekwencji przyczynią się do powstania nowych produktów funkcjonalnych.

Bardzo serdecznie dziękuję za wywiad.
Joanna Górska
Redaktor Naczelna

--------------------------------------------------------------------------------------

Wywiadu udzieliła Pani dr inż. Małgorzata Stryjecka z Instytutu Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie
malgorzatazs@interia.pl

Do przygotowania wywiadu wykorzystano następującą literaturę:

Literatura:

1. Cichosz G.: Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego: Przegląd Mleczarski 5/2007, 4-8
2. Górecka D.: Nowe kierunki produkcji żywności funkcjonalnej i instrument jej promocji, Przemysł Spożywczy 2007, 6, 20-22
3. Krygier K., Florowska A.: Żywność funkcjonalna obecnie i w przyszłości, Przemysł Spożywczy 2008, 5, 2-6
4. Krygier K.: Żywność funkcjonalna – żywność XXI wieku, Przemysł Spożywczy 4/2002, 2-4
5. Kuczyńska B., Nałęcz-Tarwacka T., Puppel K.: Bioaktywne składniki jako wyznaczniki jakości prozdrowotnej mleka, Medycyna Rodzinna 1, 11-18
6. Olkowski M., Pluta A.: Mleczne produkty funkcjonalne, Agro Przemysł, 5/2010
7. Saxelin M., Korpela R., Mäyrä-Mäkinen A.: Introduction: classifying functional dairy products, w: Functional dairy products. (red. T.M. Sandholm, M. Saarela), wyd. Woodhead Publishing Ltd, Cambridge, 2003, 1-16
8. Świderski F. (red.) 2003: Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. 5_2010_agro.indd 59 2010-09-02 14:54:39
9. Ziajka S., Kowalik J., Łobacz A.: Funkcjonalne produkty mleczne, Przegląd Mleczarski 2008, 7, 4-8
10. Zmarlicki S.: Zdrowotne aspekty mleka i przetworów mlecznych. Zdrowie Publiczne 2006, 116(1), 142-146

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]