Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Sterole w margarynie to nie wszystko

Wywiad z Jackiem Gorczycą specjalistą ds. fitosteroli z firmy AarhusKarlshamn Poland Sp. z o.o.

2013-06-27

Joanna Górska [JG]:   Panie Jacku wiele się mówi o produktach z dodatkiem steroli i stanoli. Myślę, jednak, że wiele osób wciąż ma problemy ze zrozumieniem, co to jest. Bardzo proszę zatem na początek wyjaśnić naszym Czytelnikom, co to są sterole i czym różnią się od stanoli?

Jacek Gorczyca [JGO]: Sterole pod względem chemicznym są alkoholami należącymi do steroidów. Sterole roślinne (inaczej nazywane fitosterolami) są związkami wchodzącymi w skład błon komórkowych roślin. Różnica pomiędzy sterolami a stanolami sprowadza się do występowania podwójnego wiązania pomiędzy atomami węgla w łańcuchu metylowym bądź etylowym – sterole posiadają jedno lub dwa wiązania podwójne (fitosterole nienasycone), natomiast stanole są ich pozbawione (fitosterole nasycone).

Z punktu widzenia producentów żywności funkcjonalnej stanole – jako formy nasycone – są bardziej stabilne od steroli i wykazują nieco większą aktywność i skuteczność w redukowaniu cholesterolu. Nas jednak – jako konsumentów – najbardziej interesuje fakt, iż sterole roślinne są strukturalnymi odpowiednikami cholesterolu (sterolu pochodzenia zwierzęcego – zoosterolu) i z tym związana jest ich funkcjonalna aktywność.

Fitosterole, dzięki podobieństwu budowy chemicznej, mogą wiązać się z receptorami cholesterolu w jelitach (gdzie dochodzi do wchłaniania związków odżywczych z pokarmu), konkurując tym samym z nim i obniżając jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Prowadzi to w rezultacie do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

[JG]: Kto może spożywać produkty ze stanolami/sterolami? Czy możemy je podawać dzieciom i kobietom w ciąży?
[JGO]:
Produkty spożywcze wzbogacone w sterole bądź stanole roślinne są stosunkowo młodą gałęzią przemysłu spożywczego. Mimo że pierwszy produkt wzbogacony w stanole pojawił się na rynku dopiero w 1995 roku, przez kolejne lata gama produktów zawierających sterole i stanole roślinne uległa znacznemu rozszerzeniu i obecnie możemy je spotkać na naszym rodzimym rynku nie tylko w margarynach, ale i w deserach jogurtowych oraz jogurtach pitnych.

Trzeba jednak ze smutkiem przyznać, iż świadomość społeczeństwa dotycząca żywności funkcjonalnej (a więc także steroli i stanoli roślinnych) jest wciąż dość niska. Z tego też względu regulacje prawne (zarówno na szczeblu europejskim, jak i krajowym) narzucają na producentów żywności wzbogaconej w sterole i stanole roślinne obowiązek przekazywania konsumentom informacji pozwalającej zapewnić ochronę ich zdrowia.

Ostatnie regulacje prawne (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011) jasno określają, iż etykietowanie produktów z fitosterolami i fitostanolami musi zawierać informację, że środek spożywczy przeznaczony jest wyłącznie dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także zawierać łatwo widoczną informację, że środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu kobiet w ciąży lub karmiących piersią oraz dla dzieci w wieku poniżej pięciu lat.

Ostrzeżenia takie wiążą się z możliwością wystąpienia zakłóceń we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (a więc witamin A, D, E oraz K). Ponadto, u dzieci występuje zwiększone zapotrzebowanie na cholesterol, który jest potrzebny do budowy i rozwoju komórek nerwowych; ograniczenie jego wchłaniania nie jest dla nich wskazane. U kobiet zaś istnieje dodatkowo potencjalne ryzyko zaburzenia gospodarki hormonalnej.

Spożycie steroli i stanoli roślinnych może też niekorzystnie wpływać na poziom beta-karotenu w organizmie człowieka. Wszystkie te niekorzystne oddziaływania są jedynie potencjalne i mogą wystąpić przy nadmiernym spożyciu steroli i stanoli, jednakże ze względu na ochronę zdrowia konsumentów będących pod szczególną ochroną (a więc właśnie dzieci i kobiet w ciąży) zapisy takie zostały wprowadzone.

[JG]: W reklamach słychać, że można obniżyć cholesterol od 10 do 15%. Czy można tych steroli/stanoli spożywać więcej, aby bardziej obniżyć poziom cholesterolu? Czy są jakieś rekomendacje i normy?

[JGO]: Spożycie fitosteroli w naszej diecie (a więc w diecie przeciętnego Europejczyka) jest bardzo niskie – waha się w granicach 150-400 mg dziennie. Tymczasem efekt obniżenia poziomu cholesterolu występuje przy dawce 1,5-2,4 g steroli dziennie (przyjmuje się, iż spożywanie 2 g fitosteroli dziennie obniża stężenie frakcji LDL cholesterolu o ponad 10%). Jednak zwiększenie dawki powyżej rekomendowanej nie powoduje wyższej redukcji cholesterolu.

Należy ponadto mieć na uwadze, iż nadmierne spożycie steroli bądź stanoli roślinnych może prowadzić do zaburzeń pracy naszego organizmu. Z tego też względu wspomniane Rozporządzenie (UE) nakłada na producentów obowiązek zamieszczania informacji, że należy unikać spożywania dodatku steroli roślinnych/stanoli roślinnych ponad 3 g/dobę.

[JG]: Czy wystarczy spożywać margaryny lub desery ze sterolami/stanolami, a cholesterol sam „poleci w dół” czy należy jakoś specjalnie zmodyfikować dietę i styl życia? Czy należy informować lekarza, że konsumuje się takie produkty?

[JGO]: Niestety, nie ma dróg na skróty. Dlatego zaleca się, aby spożywanie żywności wzbogaconej w sterole bądź w stanole roślinne połączyć ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną. Wedle zaleceń UE na etykiecie produktu wzbogaconego w fitosterole powinna znaleźć się porada, że środek spożywczy należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw, w celu utrzymania poziomów karotenoidów.

Jak już bowiem wspomniałem, długotrwałe bądź nadmierne spożywanie steroli bądź stanoli roślinnych może wpłynąć na obniżenie stężenia beta-karotenu w organizmie. By skompensować ten efekt, zaleca się, więc spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Jeśli chodzi o konsultacje lekarskie, to na każdym opakowaniu produktu zawierającego sterole bądź stanole roślinne powinna znaleźć się informacja, że pacjenci zażywający leki na obniżenie poziomu cholesterolu powinni spożywać dany produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.

[JG]: Jak Pan widzi rozwój rynku steroli /stanoli w Polsce?
[JGO]:
Produkty funkcjonalne zawierające sterole bądź stanole zyskują z roku na rok na popularności. Wiąże się to z wieloma czynnikami, zarówno pozytywnymi jak i negatywnymi wpływającymi na taki stan rzeczy – zwiększającą się średnią wieku naszego społeczeństwa (niestety jesteśmy w niechlubnej czołówce państw europejskich o najniższej dzietności), narażeniem na stres i niesprzyjające warunki środowiskowe, rozwojem chorób cywilizacyjnych, ale również z rosnącą świadomością konsumentów zmieniających swoje nawyki żywieniowe.

Krajowy rynek żywności wzbogaconej w fitosterole jest wciąż zdominowany przez fortyfikowane margaryny obniżające poziom cholesterolu. Wiodą na nim prym koncerny międzynarodowe (Unilever, Danone, Raisio), oferujące oprócz margaryn również jogurty pitne i desery jogurtowe wzbogacone w sterole i stanole roślinne.

Trzeba natomiast z żalem przyznać, że zainteresowanie rodzimych podmiotów tym obszarem rynku (o wysokiej przecież marżowości) było do tej pory znikome. Jest to o tyle dziwne, gdyż fitosterole oferują bardzo szerokie pole do wzbogacania artykułów spożywczych – zarówno mleczarskich, (z którymi głównie kojarzymy fitosterole), jak i innych.

Na rynkach europejskich możemy więc spotkać fortyfikowane mleko i napoje na bazie mleka, jogurty (zarówno pitne, jak i w formie deserów), kefiry oraz sery o obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz produktów typowo mleczarskich mamy do dyspozycji sosy i dressingi sałatkowe, majonezy, oleje, napoje sojowe i napoje owocowe, a nawet pieczywo i płatki muesli. Daje to szerokie pole do tworzenia całej gamy fortyfikowanych produktów spożywczych pozycjonowanych pod wspólną marką prozdrowotną (często wzbogaconą jeszcze o produkty zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6).


Bardzo serdecznie dziękuje za wywiad.
Joanna Górska
Redaktor Naczelna
--------------------------------------------------------------------------------------------
Wywiadu udzielił: Pan Jacek Gorczyca Area Sales Manager
z firmy AarhusKarlshamn Poland Sp. z o.o.
ul. Walecznych 44/3; 03-916 Warszawa

e-mail: jacek.gorczyca@aak.com
telefon: +48 22 616 41 82
mobile: +48 601 270 924
http://www.aak.com

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]