Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Żywność funkcjonalna w naszej diecie tak czy nie?

Wywiad z inż. Patrycją Rudnicką – Dyplomowanym specjalistą dietetykiem w Poradni Dietetycznej Food-Diet

2013-06-06

Joanna Górska [JG]: Pani Patrycjo, co to jest żywność funkcjonalna? Czy to jakaś kolejna nowa moda czy faktycznie wartościowe produkty?

Patrycja Rudnicka [PR]: Żywność funkcjonalna po raz pierwszy pojawiła się w Japonii w latach 80. XX wieku. Do tej pory ten kraj jest pionierem w zakresie jej produkcji i dystrybucji. Aby zakwalifikować dany produkt do tej grupy żywności musi spełniać on odpowiednie kryteria. Przede wszystkim powinien wykazywać udowodniony korzystny wpływ na jedną lub wiele funkcji organizmu ponad efekt odżywczy. Może to być poprawa stanu zdrowia, samopoczucia, lub zmniejszenie ryzyka chorób poprzez jego spożywanie. Produkcja żywności funkcjonalnej może obejmować wiele różnych elementów, które w rezultacie mają nieść ze sobą korzystny wpływ na właściwości żywności. Stosuje się eliminację z produktów składników działających w sposób szkodliwy, modyfikuje się skład żywności w celu wzmocnienia oczekiwanego efektu, dodaje się składnik niewystępujący naturalnie w produkcie, czy poprawia się biodostępność substancji odżywczych działających korzystnie.

[JG]: Polska należy od kilku lat do Unii Europejskiej. Czy na poziomie Unii Europejskiej ten temat jest jakoś usankcjonowany prawnie?

[PR]: Do tej pory na poziomie Unii Europejskiej nie ma sprecyzowanych prawnych uregulowań dotyczących żywności funkcjonalnej. Jedynie istnieją przepisy dotyczące jej „fragmentów” tj. żywności wzbogaconej, nowej żywności. Wiąże się to z tym, że podlegają one przepisom zawartym w ogólnym prawie żywnościowym, podobnie jak produkcja i obrót całej żywności oraz znakowanie. Jednak w 2006 roku zatwierdzono rozporządzenie dotyczące oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych, na skutek wcześniejszych niedomówień, wprowadzania konsumenta w błąd przez producentów. Obecnie na etykietach żywności funkcjonalnej dopuszcza się zawieranie informacji o pozytywnym wpływie produktu na zdrowie konsumenta, (jeżeli istnieją dowody naukowe i oświadczenie znajduje się na dopuszczonej liście). Ujednolicono zasady stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, określając m.in. wartości progowe zawartości poszczególnych składników, które uprawniają producentów do posługiwania się określonymi oświadczeniami. Zabronione jest natomiast umieszczanie wszelkich oświadczeń wskazujących na właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia.

[JG]: Dużo się mówi o dobroczynnych walorach napojów fermentowanych z probiotykami? Czy każdy taki produkt jest wartościowy dla naszego układu pokarmowego?

[PR]: Uregulowano również zagadnienia dotyczące żywności probiotycznej kwalifikującej się do żywności funkcjonalnej. Aby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien w jednym gramie zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus. Dany szczep powinien posiadać bardzo dużo dowodów naukowych, badań, wskazujących na jego pożądane właściwości w produkcie i oddziaływanie na potencjalnego konsumenta. Wcześniej problematyczne okazywały się niejasności wynikające z braku uregulowań prawnych. Na rynku można było znaleźć szereg różnych produktów spożywczych opisywanych np. jako probiotyczne, a w rezultacie w składzie były podane niezidentyfikowane szczepy bakterii. Nie było także podstaw prawnych, które umożliwiłyby kontrolę żywności pod kątem prawidłowego oznakowania oraz egzekwowania ewentualnie tych niezgodnych z przepisami. Nikt nie weryfikował, czy producent posiada wyniki badań potwierdzających właściwości np. zastosowanych szczepów oraz tego czy zawarte oświadczenia na etykietach są zgodne z prawdą. Aktualnie na szczęście ten etap mamy już za sobą i w sprawach dotyczących regulacji prawnych wszystko dąży w pożądanym kierunku.

[JG]: A jak wygląda rozwój rynku żywności funkcjonalnej?                                                          

[PR]: Szacuje się, że w przyszłości żywność funkcjonalna będzie stanowić ponad połowę rynku żywnościowego, między innymi ma to związek z bardzo dynamicznym rozwojem tej branży. W Polsce w 1996 roku na rynku było jedynie 30 produktów żywności funkcjonalnej, a w 2000 roku już aż 480 produktów. Można znaleźć w tej grupie już nie tylko napoje czy produkty mleczne, ale także słodycze lub konkretne produkty kierowane do niszowej grupy, np. niemowląt. Ciągle są poszukiwane i wprowadzane nowe składniki do żywności funkcjonalnej, udoskonalenia istniejących produktów, poprzez stosowanie nowoczesnych technologii produkcji, a także zaczyna się wykorzystywać zjawisko synergizmu składników, tak aby uzyskać lepszy, bardziej pożądany efekt. Na rynku z biegiem czasu będzie pojawiać się coraz więcej producentów, którzy przekonają się do wytwarzania żywności funkcjonalnej i wprowadzą także własny asortyment żywnościowy.

[JG]: Czy jednak może być coś niepokojącego przeciętnego Kowalskiego? Jak ocenia Pani te nowo tworzone produktu z punktu widzenia dietetyka?

[PR]: Na Zachodzie żywność funkcjonalna to już nie tylko „zdrowa” żywność, np. ze zwiększoną zawartością błonnika lub antyoksydantów. Zaczęto sprzedawać produkty powszechnie uważane za niepożądane w diecie człowieka, np. o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, dodając do nich składniki żywności funkcjonalnej. Można spotkać hamburgera z izoflawonami bądź frytki z dziurawcem. Konsument z reguły sięga po produkty żywności wzbogaconej, z przeświadczeniem górnolotnych zalet akurat tego rodzaju asortymentu. Rodzi to niebezpieczeństwo błędnego postrzegania produktów spożywczych oraz częstszego sięgania po wysoko przetworzoną żywność, a co może za tym iść pogorszenia już dużego problemu nadwagi i otyłości na świecie. 

Innym problemem jest fakt, iż nie ma ustalonych górnych granic dodatku witamin, składników mineralnych do wzbogacanej żywności, jedynie istnieją dolne granice, decydujące czy produkt może nosić miano żywności wzbogaconej, funkcjonalnej. Na rynku polskim są dostępne cukierki wielowitaminowe, gdzie ich nadmierna ilość w diecie może przewyższyć zapotrzebowanie na witaminy nawet dziesięciokrotnie, pomijając podaż poszczególnych witamin w zwyczajowej diecie. Oczywiście nie każda witamina lub składnik mineralny w nadmiernej ilości zagraża naszemu zdrowiu, organizm potrafi usuwać ich nadmiar. Jednak szczególnie u małych dzieci, może wpłynąć to np. na zbytnie obciążenie nerek.

[JG]: A zatem czeka nas nie lada wyzwanie zakupowe, by nie zagubić się w tym gąszczu nowych produktów? 

[PR]: Rozwój żywności funkcjonalnej „zbiegł” trochę z prawidłowego toru. Zamiast pomagać, poprawiać stan zdrowotny ludności, możliwe że w przyszłości zacznie szkodzić. Ważne, aby sięgać po produkty żywności funkcjonalnej z głową, nie sugerować się kolorową etykietą i samą substancją aktywną zawartą w produkcie, lecz jego ogólnym wpływem na zdrowie. Róbmy mądre zakupy.

Dziękuję bardzo za rozmowę
Joanna Górska
Redaktor Naczelna

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]