Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Błonnik w żywności funkcjonalnej

Rozmowa z Panią Agnieszką Gawryszak; Product Manager w firmie Brenntag Polska- specjalistą w zakresie dodatków do żywności

2013-05-09

1. W jaki sposób prawo opisuje dzisiaj pojęcie błonnika pokarmowego?

Błonniki pokarmowe to zgodnie z aktualnym prawodawstwem europejskim (Dz. Ust. 2010 nr 9) jadalne polimery węglowodanowe, które nie są ani trawione, ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka. Zgodnie z definicją, za błonniki uznaje się zarówno polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności, jak i te dodawane do niej w postaci produktów syntetycznych bądź ekstrahowanych z substancji naturalnych, o współczynniku wartości energetycznej 8 kJ/g i 2 kcal/g. 

W myśl tej definicji w skład błonnika wchodzą głównie: nietrawione polisacharydy – jak celuloza, hemiceluloza, pektyny, nieskrobiowe polisacharydy, nietrawiona inulina, oligosacharydy, polidekstroza, gumy i śluzy roślinne, skrobia oporna na działanie enzymów (ang. resistant starch RS), beta glukan oraz wiele innych, jak ligniny, kutyna i suberyna.

2. Jakie właściwości funkcjonalne i znaczenie żywieniowe ma błonnik, na co należałoby zwrócić uwagę?

Wyniki badań przeprowadzonych w ostatnich latach wskazują, że błonnik pokarmowy jest istotnym składnikiem żywności ze względu na działanie fizjologiczne. Dlatego też znaczenie błonnika pokarmowego dla zdrowia rozważa się w aspekcie profilaktyki i leczenia dietetycznego otyłości, hiperlipidemii, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, kamicy żółciowej, a także uchyłkowatości jelita grubego.

Włókna roślinne mogą wpływać na funkcje sensoryczne, motoryczne i wydzielnicze w jamie ustnej. Żywność pochodzenia roślinnego jest w stanie naturalnym na ogół twarda, a jej spożywanie stymuluje gryzienie i żucie. Zwiększone w czasie żucia wydzielanie śliny hamuje rozwój próchnicy zębów. Jednakże podstawową rolą składników włókna jest ich wpływ na zwiększenie objętości treści pokarmowej i w efekcie zwiększenie masy stolca. Tą szczególną funkcję przypisuje się celulozie i ligninom.

Błonnik pokarmowy przez mechaniczne drażnienie jelit wpływa na poprawę motoryki przewodu pokarmowego, zwiększa częstotliwość wypróżnień, zapobiega zaparciom i powstawaniu uchyłków jelita grubego. Czas pasażu przez jelito cienkie może być przyspieszony lub zwolniony w zależności od typu włókna - nierozpuszczalne w wodzie frakcje włókna przyśpieszają pasaż treści pokarmowej, podczas gdy frakcje rozpuszczalne w wodzie opóźniają ten proces.  Stopień opóźnienia pasażu jelitowego zależy od lepkości posiłku. Niektóre składniki włókna jak pektyny, śluzy, β-glukany tworzą żele o dużej lepkości, a rozpuszczalne w wodzie składniki odżywcze mogą być zatrzymane w strukturze żelu. Składniki w żelu dyfundują wolniej i później osiągają błonę śluzową jelita, a tym samym są wolniej wchłaniane.

Kolejnym istotnym elementem oddziaływania błonnika w przewodzie pokarmowym jest wpływ na jelitową florę bakteryjną. Polisacharydowe składniki włókna pokarmowego ulegają w różnym stopniu przemianom w jelicie grubym. Wskutek procesu fermentacji zostają przekształcone w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas octowy, propionowy i masłowy. Kwasy te obniżają pH w świetle jelita grubego, co tworzy warunki korzystne dla rozwoju pałeczek kwasu mlekowego i korzystnie wpływa na proporcje pomiędzy bakteriami probiotycznymi a gnilnymi.

Dużo uwagi poświęca się wpływowi β-glukanu, pektyny, gumy guar czy glukomannów na obniżenie frakcji aterogennych lipidów, szczególnie dotyczy to stężenia cholesterolu we krwi. Takie działanie mają suche nasiona roślin strączkowych, owoce (czarna i czerwona porzeczka, aronia, maliny, gruszki, winogrona), warzywa (marchew, dynia, buraki,) płatki owsiane, otręby, mąka razowa.

Wśród mechanizmów hipocholesterolemicznego działania błonnika pokarmowego wymienia się: zwiększenie wydalania kwasów żółciowych z kałem, co skutkuje nasileniem wytwarzania kwasów pierwotnych, obniżenie absorpcji cholesterolu ze spożywanego pokarmu w wyniku zwiększenia lepkości treści pokarmowej, zmniejszenie stymulacji wątrobowej lipogenezy wynikającej ze zmniejszonej produkcji insuliny.

Wiele prac mówi o ochronnym działaniu włókna pokarmowego w odniesieniu do otyłości. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że istnieje odwrotnie proporcjonalna zależność między spożyciem włókna a występowaniem otyłości. Wynika to z faktu, że włókno pokarmowe zapobiega hiperinsulinemii lub sprzyja jej cofaniu się, a co za tym idzie zapobiega oporności tkanki na insulinę.

3. Czy są jakieś zalecenia odnośnie do spożywania błonnika pokarmowego?

W przypadku błonnika nie może być mowy o fizjologicznym zapotrzebowaniu, a jedynie o zalecanym spożyciu, które powinno wynosić 27-40 g/dobę. Zalecenie to wynika z profilaktyki zdrowotnej, nakierowanej na zapobieganie schorzeniom przewodu pokarmowego i tzw. metabolicznym chorobom cywilizacyjnym.

Eksperci w dziedzinie zdrowego odżywiania na całym świecie uważają, że dzienne spożycie przetworów zbożowych przez zdrowe dorosłe osoby powinno wynosić łącznie 250-600 g, tj. od 5 do 11 porcji produktów zbożowych, w zależności od dziennego zapotrzebowania energetycznego oraz zwyczajów żywieniowych. W modelu prawidłowego żywienia zalecanym zdrowym osobom  dorosłym w Polsce, rekomenduje się spożycie co najmniej 5 porcji przetworów zbożowych w ciągu dnia.

Zgodnie z ustaleniami, jednej porcji produktów zbożowych odpowiada 1 kromka chleba (ok. 50 g) lub ½ szklanki ugotowanych płatków, ryżu, makaronu lub 30 g płatków typu „gotowe do spożycia”. 
Reasumując, zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami dzienne spożycie błonnika pokarmowego powinno mieścić się w granicach 27-40 g osobę/dzień, co w przypadku diety o kaloryczności 2500 kcal daje 8-16 g na każde 1000 kcal.

4. Czy są jakieś rekomendacje prawne do stosowania oświadczeń żywieniowych dla błonnika pokarmowego? 

Zarówno Kodeks Żywnościowy, jak i Rozporządzenie Unii Europejskiej o oświadczeniach zdrowotnych żywieniowych podają warunki stosowania określeń na produkcie spożywczym: źródło włókna pokarmowego 3 g/100 g lub 1,5 g/100 kcal lub wysoka zawartość włókna pokarmowego 6 g/100 g lub 3 g/100 kcal

5. Proszę opisać, w jaki sposób rozwija się rynek produktów wysokobłonnikowych. Jakie są obecne trendy w tym segmencie rynku? 

 Współczesny konsument jest świadomy istnienia zależności pomiędzy wellness (dobrą kondycją fizyczną i psychiczną utrzymywaną zwłaszcza przez dietę, ćwiczenia i sposób życia) a odżywianiem. Jednakże trudno jest mu pozbyć się starych nawyków żywieniowych. Wielu konsumentów woli wprowadzić do swojej diety produkty, które uzupełniają brakujące składniki odżywcze niż wprowadzać zmiany w samej diecie. Konsumenci poszukują produktów „lepszych dla Siebie” (BFY) oraz żywności funkcjonalnej.

Na półkach sklepowych można obecnie zauważyć wiele produktów spożywczych wzbogaconych w błonnik: pieczywo, ciasta, produkty cukiernicze, konfekcja śniadaniowa, batoniki, snaki, chipsy, napoje dla sportowców, wody mineralne, dietetyczne dżemy, zupy, żelki, karmelki, jogurty, desery UHT i produkty mięsne.

Zastosowanie błonnika w żywności to nie tylko cenne właściwości fizjologiczne, ale również korzyści technologiczne i funkcjonalne: poprawa kruchości i przedłużenie świeżości pieczywa, zwiększenie lepkości jogurtów, czy obniżenie zawartości cukru i tłuszczu w słodyczach i lodach.

Przeprowadza się wiele badań oraz prób technologicznych na skalę przemysłową w celu poprawienia właściwości strukturalnych, reologii i sensoryki gotowej żywności – za pomocą błonnika pokarmowego. Jako dodatki do żywności bardzo często stosuje się wyizolowane frakcje błonnika pokarmowego, otrzymywane w specjalnych procesach technologicznych, m.in.: czystą celulozę, celulozę mikrokrystaliczną, metylocelulozę, czystą pektynę oraz gumy roślinne (guarową, akacjową itp).

Produkty te polscy producenci pieczywa bezglutenowego stosują  jako środki zagęszczające, tworzące strukturę chleba i utrzymujące wodę. Ponadto takie produkty jak metyloceluloza oraz guma guar w szczególności upodobali sobie producenci żywności wegetariańskiej.

Prowadzone w Japonii badania wykazały, że fruktooligosacharydy (FOS) dodawane do żywności funkcjonalnej, np. do jogurtów, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych mogą zapobiegać rozwojowi niektórych chorób, spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem się. Dzięki inulinie (prebiotyk) następuje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (w tym Bifidobacterium), a także obniżenie cholesterolu i lipidów we krwi.

Niestety, polski rynek prebiotyków jest wciąż niewielki i nie odczuwa się na nim widocznego przyspieszenia. A obecne na półkach polskich sklepów produkty prebiotyczne można policzyć na palcach jednej ręki. W ostatnich czasach zawartość cukru w konfekcji śniadaniowej  (płatki ekstrudowane) coraz częściej redukuje się za pomocą syropów oligofruktozowych (FOS), dzięki czemu możemy otrzymać produkty typu light, które są zdrowsze, nadal dobrze smakują i mają atrakcyjny wygląd (FOS nadaje połysk). W tej grupie produktów na dużą uwagę zasługują otręby (naturalne źródło błonnika) oraz zarodki pszenne.

Ponadto preparaty takie jak inulina, β-glukany można zastosować jako częściowe  zamienniki tłuszczu w majonezach, nadzieniach karmelowych i produktach cukierniczych, np. kremach do tortów i koncentratach  ciast.

6. Jaka jest dynamika wzrostu rynku produktów wysokobłonnikowych?

Według internetowej bazy danych innova (raport z czerwca 2012) odnotowano globalny wzrost produkcji produktów spożywczych z dodatkiem błonnika pokarmowego/ prebiotyków. W latach 2007-2010 wspomniana oferta wzrosła o 154,3% i zmniejszyła się o 4,1% w latach 2010-2011 w związku ze spadkiem zastosowania prebiotyków w roku 2011 w stosunku do 2010 roku o 20,7%, natomiast stosowanie włókien pokarmowych (błonnika) utrzymuje stały trend i ciągle rośnie. 

7. Kto jest liderem w zakresie wdrażania produktów wysokobłonnikowych na świecie? Do jakich produktów dodaje sie najczęściej błonnik.

Liderami w zakresie aktywności we wprowadzaniu produktów z błonnikiem są Stany Zjednoczone (19,6%), Wielka Brytania (6,2%), Włochy (5,6%), Holandia (5,5%) i Australia (4,4%). Najwięcej wdrożeń odnotowano w takich firmach jak Nestlé (3,6%), Danone 2,8% i Kellogg’s 2,0%.

Bardzo serdecznie dziękuję za wywiad
Joanna Górska
Redaktor naczelna

==========================================================================
Wywiadu udzieliła Pani Agnieszka Gawryszak
Product Manager w firmie Brenntag Polska
Oddział w Jankowicach k. Poznania
ul.Przemysłowa 2, Jankowice
62-080 Tarnowo Podgórne
Kontakt :  Agnieszka Gawryszak
tel.:  +48 61 89 36 511
fax:  +48 61 89 36 512
gsm:  +48 605 169 901
e-mail:  agnieszka.gawryszak@brenntag.pl

W powyższej wypowiedzi rozmówczyni powoływała się m.in. na informacje prezentowane w następujących publikacjach: 

[1] Hasik J., Dobrzańska A., Bartnikowska E.: Rola włókna roślinnego w żywieniu człowieka, SGGW Warszawa, 1997
[2] Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008; 7, 159-168,
[3] Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , Warszawa 2000, 2004, 2007; 1.3.2.5, 49-52,
[4] Bartnikowska E.: Współczesne poglądy dotyczące spożycia chleba, Przegl. Piek. Cuk., 2009; 1, 4-11,
[5 ] Mielcarz M.: Zamienniki cukru do produkcji wyrobów spożywczych, Przegl. Piek. Cuk., 2009; 1, 58
[6] Innova market insights.: Looking for the future for fiber/ prebiotics, Innova July 2012.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]