Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Żywność funkcjonalna rosnący trend w przemyśle spożywczym

Rozmowa z Prof. dr hab. Franciszkiem Świderskim z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW w Warszawie

2013-04-26

Joanna Górska [JG]: Panie Profesorze obecnie najbardziej popularną definicją żywności funkcjonalnej jest ta z 1999 roku powstała na zakończenie prac programu badawczego FUFOSE. W dokumencie końcowym przyjęto, iż „żywność może być uznana za funkcjonalną, jeżeli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy...”. Podkreśla się też, że korzystne oddziaływanie zdrowotne powinno być udokumentowane badaniami naukowymi. W jaki sposób firmy powinny udowodnić, iż ich żywność ma korzystny wpływ na organizm?
prof. dr hab. Franciszek Świderski [FŚ]: Odpowiedź na postawione pytanie nie jest prosta i wymaga szerszego komentarza. Definicja wypracowana w ramach programu badawczego FUFOSE finansowanego przez UE jest obecnie najbardziej uznawana w literaturze światowej. Należałoby jeszcze dodać, że zgodnie z tą definicją żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne oddziaływanie w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą – nie są to tabletki ani kapsułki, ale część prawdziwej diety. Podwyższona jakość zdrowotna tej żywności wynika głównie z obecności w jej składzie składników bioaktywnych stymulujących pożądany przebieg przemian metabolicznych z optymalnej fizjologicznie proporcji poszczególnych składników.

Żywność funkcjonalna jest przeznaczona do ogólnego spożycia, jako część codziennej diety. Korzystne działanie zdrowotne tej żywności powinno być udokumentowane badaniami prozdrowotnymi, zarówno na zwierzętach, jak i badaniami klinicznymi prozdrowotnymi na ludziach. Tylko naukowe potwierdzenie właściwości prozdrowotnych upoważnia do uznania danego produktu za żywność funkcjonalną. W krajach wysokorozwiniętych istnieją wyspecjalizowane firmy współpracujące z ośrodkami naukowymi w celu projektowania i wdrażania nowych rodzajów żywności funkcjonalnej. Na badania związane z potwierdzeniem właściwości prozdrowotnych tego typu żywności są przeznaczone znaczne środki finansowe. Należałoby zaznaczyć, że pomimo gwałtownego wzrostu produkcji żywności funkcjonalnej stan prawny tego typu żywności w UE nie jest uregulowany. Pierwszym krajem, który wprowadził już w połowie lat 80. odpowiednie regulacje prawne, jest Japonia, co z pewnością wiąże się z samą koncepcją żywności funkcjonalnej wywodzącej się z tradycji filozoficznej Wschodu, w której nie ma wyraźnej różnicy pomiędzy lekiem a pożywieniem. Brak uregulowań prawnych w UE znacznie utrudnia rozwój produkcji tego typu żywności na rynkach europejskich.

[JG]: Jak to jest w praktyce, że dany produkt możemy zakwalifikować do grupy produktów funkcjonalnych, a inny nie? Spotkałam się z przypadkami, że producenci umieszczają na swoich produktach graficzną pieczątkę z napisem „produkt funkcjonalny”.


[FŚ]:   Producenci nie mogą deklarować na etykietach produktów, że wytwarzają żywność funkcjonalną, ponieważ w obowiązujących aktach prawnych UE brak jest wymagań dla tego typu żywności, również pojęcie „żywność funkcjonalna” nie jest używane.
Przepisy prawa żywnościowego UE odnoszą się jedynie do: żywności ogólnego spożycia, w tym żywności z dodatkiem witamin, składników mineralnych lub innych składników, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego tj.: preparaty do żywienia niemowląt i małych dzieci, produkty dla osób zaspokajających zapotrzebowanie przy intensywnym wysiłku zwłaszcza sportowców, dla osób chorych na celiakię, środki spożywcze stosowane w dietach z ograniczeniem energii w celu redukcji masy ciała, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (cukrzycą) oraz suplementy diety będące skoncentrowanym źródłem składników o działaniu odżywczym i innym fizjologicznym, stosowane w celu uzupełniania diety. Jak widzimy problem klasyfikacji i deklaracji produktu, jako „żywności funkcjonalnej” jest bardzo złożony i nie ma prostych odpowiedzi.
Producenci tego typu żywności muszą zakwalifikować wprowadzony wyrób albo do żywności ogólnego spożycia albo jako produkt wzbogacany lub do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i stosować się do obowiązujących przepisów prawnych dla tego typu żywności. Najwięcej problemów stwarzają deklaracje żywieniowe i zdrowotne, które mogą być umieszczone na etykietach wyrobów czy w materiałach reklamowych. Przepisy prawne w UE są bardzo rygorystyczne, zabraniają umieszczania takich deklaracji dla produktów, które są zazwyczaj z dodatkiem różnych substancji biologicznie aktywnych, jeżeli brak jest dowodów naukowych potwierdzających ich działania prozdrowotne. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA opublikował listę substancji biologicznie aktywnych przy stosowaniu których, w odpowiedniej ilości można zamieszczać odpowiednie deklaracje żywieniowe lub zdrowotne. Szczegółowe dane z tego zakresu znajdują się w Rozporządzeniu Komisji (UE) nr 432/2012 ustanawiającym wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz. Urz. UE L 136 z 16.05.2012). Lista ta powstała w oparciu o dostarczone przez producentów z UE dowody naukowe opracowane w oparciu o dane literatury światowej i badania prowadzone przez producentów. Nasza Katedra opracowała również taką dokumentację dla trzech substancji bioaktywnych, która została przesłana do EFSA za pośrednictwem Ministerstwa Zdrowia.
Nie wszystkie proponowane przez nas oświadczenia zdrowotne miały wystarczającą ilość dowodów naukowych potwierdzających działanie bioaktywnie czynnych składników i tylko część z oświadczeń została zatwierdzona.

[JG]: Spotkałam się z opinią, iż niektóre formy żywności funkcjonalnej mogłyby być uznane za spełniające definicje, jeżeli na podstawie ogólnodostępnych dowodów naukowych potwierdzone zostało, że obecność lub brak lub też obniżona zawartość danego składnika w danej żywności ma korzystne działanie odżywcze lub fizjologiczne. Czy zatem można założyć, iż dodanie np. magnezu czy błonnika rozwiązuje problem badań i czyni z produktu wyrób funkcjonalny?

[FŚ]:Zaklasyfikowanie produktu do żywności funkcjonalnej nie jest łatwe, podam tu przykład żywności, która spełnia kryteria – płatki pełnoziarniste – wysoka zawartość błonnika (redukcja wystąpienia raka jelita grubego) czy jogurty zawierające bakterie probiotyczne. Ale już ciastka ze zredukowaną ilością tłuszczu i cukru, chociaż być może mają korzystniejszy skład niż klasyczne produkty tego typu dla organizmu lokują je w żywności ogólnego spożycia i nie spełniają kryteriów żywności funkcjonalnej. 

[JG]: Myślę, że ciekawym tematem jest żywność funkcjonalna wzbogacana w witaminy czy składniki mineralne. Ciekawym przykładem są tu płatki ekstrudowane dla dzieci z dodatkiem takich składników. Z drugiej strony w takich produktach mamy relatywnie dużo cukru.
[FŚ]:
Dyskusyjna jest klasyfikacja płatków wysokoprzetworzonych, chętnie spożywanych przez dzieci tj. płatki zbożowe „corn flakes”. Moim zdaniem dodatek witamin i składników mineralnych czy błonnika do produktu, co prawda o wysokiej, jakości sensorycznej, ale zmienionym znacznie procesem technologicznym (prażenie w wysokiej temperaturze), w którym wytwarzają się niekorzystne z punktu widzenia żywieniowego związki, nie sprawia, że jest to produkt funkcjonalny.

[JG]: Panie profesorze a co ze słodyczami z witaminami i ciasteczkami z dodatkiem błonnika?
[FŚ]:
Dodatek niektórych substancji biologicznie aktywnych oraz błonnika do produktów charakteryzujących się wysoką zawartością cukru (cukierki, wyroby ciastkarskie) jest wprawdzie dozwolony, ale produktu takiego nie możemy zakwalifikować do żywności funkcjonalnej.

[JG]: Pomówmy o żywności light czyli niskoenergetycznej. Czy usuwanie tłuszczu z produktów jest korzystne – w kontekście straty witamin? Z jednej strony usuwany tłuszcz, a z drugiej uzupełniany technologicznie cukrem lub słodzikami. Czy takie produkty można rekomendować?
[FŚ]:
Produkty o obniżonej wartości energetycznej często spełniają kryteria żywności funkcjonalnej. Obniżenie zawartości tłuszczu np. niektórych przetworów mlecznych, których tłuszcz jest źródłem witaminy A i jest nośnikiem cech smakowych, a wprowadzenie dodatków smakowych cukru, aromatów jest moim zdaniem nieuzasadnione i tego typu wyroby nie powinny być uznawane za żywność funkcjonalną.

[JG]: Jak Pan profesor widzi rozwój rynku produktów funkcjonalnych? Czy będzie się on rozwijał w stronę nutraceutyki, żywności medycznej czy GMO?
[FŚ]:
Rynek żywności funkcjonalnej rozwija się obecnie bardzo dynamicznie, roczny wzrost wynosi 7-10%. Szacowany jest na ok. 155 mld rocznie. W Japonii 15% sprzedawanej żywności to żywność o funkcji prozdrowotnej. Tendencje te będą się jeszcze długo utrzymywać, co wiąże się ze wzrostem świadomości żywieniowej wśród konsumentów. Wprowadzenie regulacji prawnych znacznie zdynamizuje rozwój, zarówno żywności funkcjonalnej, jak również suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w których to produktach często stosowane są tego samego typu składniki bioaktywne, a różnice wynikają często ze stosowanego poziomu ich dodatku lub zaklasyfikowania. Rozwój żywności GMO, jako żywności prozdrowotnej w najbliższej przyszłości będzie utrudniony ze względu na obawy konsumentów co do jej ubocznych skutków zdrowotnych.

Dziękuję serdecznie za rozmowę.
Joanna Górska
Redaktor Naczelna

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]