Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Żywność Funkcjonalna - Ta żywność ma przyszłość

Wywiad z dr hab. Małgorzatą Ziarno, Kierownikiem Zakładu Biotechnologii Mleka Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, specjalistą w zakresie mikrobiologii żywności i probiotyków oraz wzbogacania żywności w składniki mineralne.

2013-04-11

Joanna Górska [JG]: Co Pani sądzi o jakości żywności funkcjonalnej w Polsce.
dr hab. Małgorzata Ziarno [MZ]:
Mówiąc, o jakości żywności funkcjonalnej należy wpierw dokładnie określić, czym jest taka żywność i jakie produkty tego typu są oferowane na polskim rynku.
Koncepcja żywności funkcjonalnej narodziła się w Krajach Dalekiego Wschodu – prekursorem i liderem w produkcji żywności funkcjonalnej jest Japonia, która w latach 80. ubiegłego stulecia jako pierwsza na świecie przyjęła regulacje prawne dotyczące tej grupy produktów. Funkcjonalne produkty żywnościowe w Japonii określa się jako FOSHU – Foods for Special Health Uses, czyli „żywność specjalnego przeznaczenia zdrowotnego”. Żywność taka ma spełniać odpowiednie wymagania opracowane przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia. W latach 90. ubiegłego wieku żywność funkcjonalna została wprowadzona na rynek amerykański, a potem na rynek europejski. Obecnie produkty tego typu można kupić również w Polsce.

[JG]: Zatem jakich produktów dotyczy termin „żywność funkcjonalna”?
[MZ]:
Termin „żywność funkcjonalna” dotyczy takich produktów spożywczych, które są tradycyjnie spożywane w diecie i jednocześnie mają dodatkowy pozytywny wpływ na organizm człowieka. W latach 1996-1999 Komisja Europejska finansowała program badawczy FUFOSE (ang. Functional Food Science), w którego efekcie zdefiniowano żywność funkcjonalną jako taką, której udowodniono korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy; a wpływ ten ma polegać na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszania ryzyka chorób. Zgodnie z definicją FUFOSE żywność funkcjonalna ma postacią przypominać żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie na organizm w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą, przy czym nie mogą to być tabletki, kapsułki ani krople, ale część składowa prawidłowej diety.

[JG]: Czy żywność funkcjonalna to jednolita grupa produktów?
[MZ]:
Wydzielono cztery podstawowe sposoby korzystnego wpływu żywności funkcjonalnej na organizm człowieka: (a) bezpośrednie hamowanie zmian degeneracyjnych lub zmniejszenie ryzyka występowania różnych chorób, (b) poprawa samopoczucia oraz formy psychofizycznej, (c) zapewnienie odpowiedniej diety w określonych stanach chorobowych (np. w cukrzycy lub alergii), (d) zwiększenie dostarczenia składników wynikające z odmiennego stanu fizjologicznego (np. ciąży lub rekonwalescencji).

[JG]: Zatem do kogo skierowana jest żywność funkcjonalna?
[MZ]:
Żywność funkcjonalna jest produkowana z myślą o różnych potrzebach ludzkich organizmów. Może to być żywność konwencjonalna lub zmodyfikowana technologicznie. Żywność funkcjonalna występująca w postaci tradycyjnej (np. jogurt) jest produkowana w oparciu o ogólnie stosowane technologie produkcji, ale z wykorzystaniem surowców ze specjalnych upraw lub hodowli (ze specyficznych warunków upraw lub hodowli, odmian lub ras) i myślą, aby zredukować niepożądane substancje występujące w surowcu oraz zwiększyć zawartość pożądanych substancji. Żywność funkcjonalna zmodyfikowana technologicznie jest produkowana np. przez wzbogacenie produktów konwencjonalnych w substancje bioaktywne albo stosowanie zamienników składników niepożądanych (np. substytuty tłuszczu, soli lub sacharozy). Do żywności funkcjonalnej zalicza się np. produkty probiotyczne, wzbogacane, niskoenergetyczne, niskosodowe, wysokobłonnikowe, energetyzujące czy niskocholesterolowe. W Polsce z takich produktów funkcjonalnych można spotkać m.in. napoje energetyzujące i izotoniczne, płatki śniadaniowe, pieczywo chrupkie, probiotyczne i prebiotyczne jogurty i serki, sery podpuszczkowe o obniżonej zawartości tłuszczu, margaryny z dodatkiem stanoli.

[JG]: Czy są jakieś podstawowe reguły, którymi powinni kierować się producenci żywności funkcjonalnej? Jak ocenia Pani Doktor jakość takich produktów?
[MZ]:
Bez względu na sposób produkcji, konwencjonalnej lub zmodyfikowanej pod względem technologii, żywność taka musi być bezpieczna do spożycia. To podstawowa reguła, aby produkt mógł znaleźć się na rynku, a za bezpieczeństwo odpowiada producent żywności. Jeśli chodzi o jakość żywności funkcjonalnej to jest to decyzja jej producenta, na ile jego wyroby będą cechowały się wysoką jakością. Nie istnieją normy definiujące kryteria jakościowe żywności, w tym żywności funkcjonalnej.
Próbując jednak odpowiedzieć konkretnie na postawione pytanie i biorąc pod uwagę różnorodność żywności funkcjonalnej na polskim rynku, można śmiało powiedzieć, że jej jakość prezentuje się bardzo dobrze. Co nie oznacza, że nie ma na świecie nieuczciwych producentów, którzy nieuzasadnienie zawyżają cenę takiej żywności lub oferują żywność „funkcjonalną” tylko z nazwy.

[JG]: Czy producenci próbują wykorzystać ten trend i modę do masowej produkcji produktów pseudo funkcjonalnych?
[MZ]:
W ludzkiej naturze jest wykorzystywać trendy i mody, obserwuje się to nie tylko w branży żywnościowej. Prawie każdy pragnie być modnym i jeszcze mieć z tego zyski ekonomiczne. Wygląda na to, że moda na żywność funkcjonalną długo nie minie. Wynika to m.in. z rosnącej grupy osób starszych w społeczeństwie, która przywiązuje znaczną wagę do produktów mogących poprawić ich stan zdrowia i przedłużyć życie, a także notoryczny brak nawyków prozdrowotnych w społeczeństwie, które wpływają na rozwój chorób cywilizacyjnych (np. papierosy, alkohol, zbyt małe spożycie owoców i warzyw, siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna, stres).

[JG]: Czy są jakieś przepisy regulujące ten rynek produktów? Czy polski klient jest świadomy podstawowych zasad racjonalnego odżywiania?
[MZ]:
Produkcja żywności funkcjonalnej jest regulowana przepisami prawa żywnościowego i pracą kilku inspekcji rządowych (w Polsce: Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej, a przede wszystkim Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych). Ale pomimo tak rozbudowanego systemu nadzoru i kontroli, nikt nie zastąpi konsumenta w myśleniu, a pomimo ogólnego wzrostu świadomości konsumentów, stan wiedzy na temat żywności funkcjonalnej nadal jest niewielki w naszym kraju. Tymczasem to konsument powinien wiedzieć, co kupuje i spożywa. Niestety polski konsument nie jest zbyt świadomy w kwestii zasad dobrego odżywiania i znaczenia poszczególnych składników pokarmowych dla ludzkiego organizmu. Doskonały przykład pod względem samodoskonalenia się w tym zakresie dają świadomi wegetarianie i weganie, którzy starają się tak ułożyć własną dietę, aby nie zabrakło w niej żadnych niezbędnych składników pokarmowych. Ponadto, są świadomymi konsumentami, którzy czytają i rozumieją informacje podawane na opakowaniach produktów żywnościowych. Dobrze by było, aby każdy polski konsument miał taką wiedzę o żywności i chęci w jej pozyskiwaniu.
Producenci żywności, w tym żywności funkcjonalnej muszą wpasować się ze swoją produkcją w ramy wymagań prawodawstwa żywnościowego. Oczywiście, tak jak wszędzie indziej, również i w tej branży można znaleźć przykłady nieuczciwości. Dlatego uważam, że nikt lepiej niż sami konsumenci, nie zweryfikuje takich producentów i nie wyeliminuje ich z rynku, po prostu nie kupując ich produktów. A tak, jak wspomniałam wcześniej, do tego potrzeba nam świadomego konsumenta.

[JG]: Czy produkty z kategorii żywności funkcjonalnej przechodzą jakieś badania?
[MZ]:
Jak wspomniano wcześniej, produkcja żywności funkcjonalnej jest regulowana przepisami prawa żywnościowego i jako żywność jest przedmiotem urzędowej kontroli w zakresie bezpieczeństwa i znakowania. Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 poprzez nadzór nad stosowaniem oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych pomaga chronić konsumentów przed produktami, które nie są funkcjonalnymi, ale są sprzedawane jako funkcjonalne. Według Rozporządzenia 1924/2006 na wszystkich produktach żywnościowych opatrzonych na etykiecie w oświadczenia zdrowotne obowiązkowo musi pojawić się wyczerpujące określenie wartości odżywczej. Ma to pomóc konsumentowi ocenić ogólną jakość żywieniową danego produktu spożywczego.

[JG]: Jak ocenia Pani poziom etykietowania produktów funkcjonalnych w Polsce?
[MZ]: R
ozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. definiuje i określa warunki stosowania oświadczeń żywieniowych oraz zdrowotnych dozwolonych na etykietach. Oświadczenia żywieniowe (nutrition claim) są to oświadczenia, które stwierdzają, sugerują lub dają do zrozumienia, że dany produkt żywnościowy ma szczególne właściwości odżywcze związane z wartością energetyczną, zawartością substancji odżywczych lub innych substancji. Takie oświadczenie mogą odnosić się bezpośrednio do składu produktu (np. „źródło…”, „wysoka zawartość..”, „niska zawartość…”) lub poprzez porównanie poziomu składników odżywczych lub wartości energetycznej w dwóch lub więcej rodzajów żywności (np. „zmniejszona zawartość…”, „mniej niż…”, „zwiększona zawartość…”, „więcej niż…”).
Z kolei oświadczenie zdrowotne (health claim) stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienie, że istnieje związek między danym produktem żywnościowym lub jednym z jego składników i zdrowiem. Oświadczenie takie może odwoływać się do fizjologicznej roli składnika we wzroście, rozwoju lub prawidłowym funkcjonowaniu organizmu (np.: „Składnik A (wskazanie na rolę składnika A w organizmie w utrzymaniu zdrowia i korzystny pływ na wzrost i rozwój). Żywność X jest źródłem/bogatym źródłem składnika A”) lub odnosić się do innych, specyficznych korzyści fizjologicznych, psychicznych lub biologicznych funkcji organizmu (np. „Substancja A (określenie skutku spożycia substancji A na poprawę lub zmianę fizjologicznej funkcji organizmu lub czynności biologicznych związanych ze zdrowiem). Żywność X zawiera x gram substancji A”). Oświadczeniem zdrowotnym jest również oświadczenie o związku między spożyciem danego produktu żywnościowego lub jego częścią składową i zmniejszeniem ryzyka choroby lub związanego z nią stanu zdrowia (np. „Zdrowa dieta uboga/bogata w substancję A może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby B. Produkt żywnościowych X jest ubogi/bogaty w substancję A”). Ponieważ choroby posiadają wiele czynników etiologicznych, a wyeliminowanie jednego z nich nie musi przynieść korzystnych efektów, dlatego takie oświadczenie zdrowotne musi być sformułowane zrozumiałym językiem i odwoływać się do innych czynników etiologicznych, aby zapobiec błędnej interpretacji informacji przez konsumentów.
Oczywiście na nic zdadzą się opracowane systemy etykietowania, jeśli konsument nie będzie umiał prawidłowo czytać i interpretować informacji podawanych na opakowaniach produktów.

[JG]: Czy spożywanie takiej żywności może być korzystne dla klientów? Czy widzi Pani jakieś przeciwskazania czy zagrożenia?

[MZ]: Żywność funkcjonalna ma pozytywnie wpływać na ludzki organizm, a jej korzystne oddziaływanie musi być potwierdzone badaniami klinicznymi prowadzonymi przez niezależne ośrodki naukowe. Nie oznacza jednak, że należy przesadzać z jej spożyciem. Szczególnie w przypadku żywności wzbogacanej w składniki pokarmowe (np. składniki mineralne, błonnik lub witaminy) zdrowy rozsądek i umiar w spożywaniu powinny być podstawowymi zasadami prawidłowo zbilansowanej diety. Należy pamiętać, że nie tylko niedobór, ale także nadmiar określonego składnika pokarmowego może powodować schorzenia lub dysfunkcje w organizmie człowieka. Na przykład niedobory błonnika w diecie sprzyjają zaparciom, ale również mogą przyczyniać się do powstania i/lub rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych takich, jak cukrzyca, próchnica, choroba niedokrwienna serca, otyłość, uchyłkowatość i nowotwory jelita grubego, kamica żółciowa; ale jego nadmiar powoduje biegunkę, wzdęcia i w skrajnej sytuacji może doprowadzić do niedoborów makro- i mikroelementów, ograniczać przyswajanie tłuszczu i rozpuszczalnych w nim witamin, sprzyjać podrażnieniu jelit.

Bardzo serdecznie dziękuję za rozmowę.
Joanna Górska
Redaktor Naczelna

==================================================================================

Wywiadu udzieliła Pani dr hab. inż. Małgorzata Ziarno
Kierownik Zakładu Biotechnologii Mleka
Wydział Nauk o Żywności, SGGW w Warszawie
malgorzata.ziarno@gmail.com

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]