Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Najnowsze trendy we współczesnej dietetyce - Konferencja DietetykaForum

2013-06-19

Otwarcia konferencji dokonała profesor dr hab. n. med. Danuta Pupek-Musialik – Przewodnicząca Polskiego Stowarzyszenia praktycznej Terapii Otyłości oraz dr Dariusz Grzybek – JM Rektor Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu. Podczas Konferencji poruszono nastepujące tematy:  

„Standardy terapii otyłości” – prof. dr hab. n. med. Danuta Pupek-Musialik z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego UM w Poznaniu przedstawiła aktualnie obowiązujące standardy w leczeniu otyłości i kwestie braku skutecznych leków wspierających proces redukcji masy ciała podczas odchudzania. Wskazała niezwykle istotną kwestię współpracy i kompleksowej opieki nad pacjentem ze strony dietetyka i osób z nim współpracujących.
Otyłość w 1997 roku została przez WHO zaliczona do chorób cywilizacyjnych. Obecnie nie jest już postrzegana jedynie jako defekt kosmetyczny, ale wiąże się z całym szeregiem chorób, które wydatnie wpływają na obniżenie jakości życia chorych.

Pierwszym podstawowym krokiem w ocenie stopnia nadwagi czy otyłości jest wyliczenie wskaźnika BMI. W standardach podkreślono, iż wskaźnik BMI nie jest wskaźnikiem określającym tzw. otyłość brzuszną (otyłość trzewna). Tego typu informacje uzyskamy poprzez zmierzenie obwodu pasa (dla kobiet 80 cm a dla mężczyzn 90 cm), co daje nam informacje o zawartości tkanki tłuszczowej i stopnia otłuszczenia organizmu Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej to duże ryzyko wielu groźnych chorób, prowadzących nawet do śmierci.

Z obserwacji polskiego społeczeństwa można wysnuć wniosek, iż coraz częściej spotykamy się z osobami z nadwagą lub otyłością – co jest konsekwencją zmiany stylu życia i żywienia (brak aktywności fizycznej, siedzący, wygodny tryb życia, jedzenie śmieciowe i liczne przekąski itp). Według badań populacyjnych 2/3 Polaków ma nieprawidłową masę ciała. Otyłość dotyczy 20% Polaków (5 mln wg standardów z USA i 8 mln wg standardów europejskich).

W terapii leczenia otyłości należy podczas pierwszej wizyty wskazać choremu zalety z obniżenia masy ciała oraz przedstawić mu potencjalne powikłania w przyszłości. W pracy dietetyka konieczne są: kontrola diety, aktywności fizycznej oraz modyfikacja nawyków żywieniowych. Za podstawowe błędy żywieniowe Polaków prof. dr hab. n. med. Danuta Pupek-Musialik uznała m.in. brak spożywania śniadania (tylko kawa wypita w pośpiechu). Zaleca się jedzenie śniadania z większą ilością błonnika, 5 posiłków dziennie przy zwiększonej podaży owoców i warzyw z ograniczeniem tłustej i wysokoenergetycznej żywności tj. fast-food, napojów gazowanych wysokosłodzonych, frytek czy alkoholu.

Chory musi uprawiać taką aktywność fizyczną, która będzie także sprawiała mu przyjemność. Powinna być wdrażana stopniowo. Poleca się pływanie (odciążanie stawów), rower, tenis, taniec, spacery z psem. Należy ograniczyć siedzenie przed telewizorem i komputerem. Prelegentka wskazała także na problem otyłości wśród dzieci (ok. 7% i rośnie).

Należy zwrócić uwagę na styl życia i warunki życiowe pacjenta, które wpływają na jego życie (tryb pracy, stres). Warto też zwrócić uwagę na motywację. Chorzy otyli mają problemy psychologiczne i cierpią na depresję. Niestety należy pamiętać, iż po lekach psychotropowych bardzo często się tyje. Należy zawsze wykluczyć choroby, które sprzyjają otyłości tj. choroby niedoczynności tarczycy. Według współczesnych wytycznych celem każdej terapii na początku powinno być od 5-15% i założeniu utraty 1 kg na tydzień. Pani prof. dr hab. n. med. Danuta Pupek-Musialik wskazała też, iż obecnie istnieją różne teorie na zastosowanie metody leczenia metodą chirurgiczną ( od BMI 35+).

„Dobre i złe węglowodany i tłuszcze – fakty i mity” – Prof. dr hab. n.med. Magdalena Olszaniecka-Gliniewicz – Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością Zakładu Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości Katedry Patofizjologii SUM w Katowicach zwróciła uwagę na występujące w świadomości ludzkiej fakty i mity na temat dobrych i złych węglowodanów oraz tłuszczu. Jednym z najciekawszych wątków jej wystąpienia była kwestia stosowanego bardzo często w przemyśle syropu glukozowo-fruktozowego. Surowiec ten jest znacznie tańszy niż cukier i oprócz właściwości słodzących jest używany do utrzymywania pewnych właściwości strukturalnej i organoleptycznej żywności. Niestety składnik ten w znacznym stopniu może wpływać na powiększającą lawinowo otyłość i wzrost ilości tłuszczu w organizmie. Składnik ten można obecnie znaleźć w większości produktów spożywczych, w tym żywności śmieciowej, napojach i pieczywie. Według Prof. dr hab. n.med. Magdaleny Olszaniecka-Gliniewicz spożywanie napojów słodzonych np. aspartamem może w konsekwencji być mniej szkodliwy niż słodzonych syropem glukozowo- fruktozowym.

Prelegentka zwróciła też uwagę na konieczność wzbogacania diety w produkty zawierające błonnik pokarmowy. Wzrost podaży błonnika w diecie może się korzystnie przyczynić m.in. do obniżenia LDL, glukozy, insuliny, szybszego opróżniania żołądka, wpływu na mikroflorę jelitową. Wzrost spożywania błonnika wiąże sie z większym uczuciem sytości. Relatywnie niskie spożycie błonnika jest skorelowane z występowaniem raka piersi i jelita grubego.

Jeżeli chodzi o tłuszcze, to zauważa się coraz większe spożycie tłuszczów nasyconych i trans. W Europie i w Polsce nadmierna ilość kwasów tłuszczowych znajduje się m.in. w ciastach, ciasteczkach produkowanych przemysłowo. Niestety nadmierne spożycie tłuszczu wiąże się z niekorzystnym wzrostem poziomu cholesterolu, frakcji LDL, trójglicerydów oraz sprzyja obniżeniu HDL.

„Praktyka uważności – nowe narzędzie w pracy dietetyka” – prof. dr Phil. Harald WalachInstitute for Transcultural Health Studies; Europa Universitat Viadrina zwrócił uwagę jak ważna w każdej terapii jest psychika pacjenta. Profesor jest zwolennikiem teorii (powstałej na bazie buddyzmu), iż aby móc zapanować nad naszymi działaniami i sposobem reakcji na różne czynniki zewnętrze, istotna jest rozwinięta umiejętność świadomości i uwagi, które umożliwiają identyfikację problemów i znalezienie sposobu radzenia sobie z nimi. Aby taki stan uzyskać, należy wytworzyć w sobie wysoki poziom świadomości tego, co dzieje się wokół nas, w jaki sposób takie czynniki na nas wpływają i jakie wywołują reakcje (napady głodu, depresje).

Jednym z elementów terapii jest głęboka relaksacja, która wycisza organizm i pozwala na spokojną identyfikację problemów. Jeżeli pacjenta spotka złe zdarzenie stosując techniki relaksacji będzie on zdaniem prelegenta w stanie zidentyfikować nieprzyjemny problem w odpowiedniej kategorii i świadomie zdecydować, czy podejmie jeden z trzech kroków: walka, relaks czy jedzenie.   

„Żywność funkcjonalna” – prof. dr hab. Józef Korczak z Katedry Technologii Żywienia Człowieka Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wskazał, że w chwili obecnej konsumenci poszukują takiej żywności, aby była tania, łatwo dostępna oraz spełniała wszelkie normy jakościowe. W gąszczu klasycznej żywności coraz częstej na rynku pojawia się żywność tzw. funkcjonalna, która jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów związanych z rozwojem trendu well-being. Zachowania rynkowe konsumentów wymuszają działania producentów, którzy coraz częściej oferują produkty z segmentu żywności funkcjonalnej, czyli w założeniu twórców – korzystnych dla zdrowia poprzez m.in.: dodatek lub usunięcie pewnych elementów składowych produktu.

Wartość rynku żywności funkcjonalnej na świecie w 2012 roku – sięgała 170 mld euro, a w Polsce 1,2 mld euro. W Europie najwięcej produktów funkcjonalnych występuje w branży mleczarskiej, w USA – w napojów i drinków bezalkoholowych, a w Japonii – słodyczowej. Do kategorii żywności funkcjonalnej na świecie można zaliczyć m.in. żywność projektowaną, nutraceutyki, żywność fortyfikowaną, medical food.

Prof. Józef Korczak zwracał uwagę, iż z żywnością funkcjonalną mamy pewien problem prawny, bowiem mimo, że żywność ta podlega temu samemu prawu żywnościowemu co żywność klasyczna, to nie jest ona zdefiniowana. Pewien problem budzi też nazewnictwo. Początkowo nazywano ją zdrową żywnością, ale uznano tę nazwę za niepoprawną, następnie żywnością specjalnego przeznaczenia, żywnością bioaktywną. Nazwa żywność funkcjonalna też budzi pewne zastrzeżenia, bowiem słowo „funkcjonalna” w języku polskim może być też postrzegana w szerszym aspekcie tj. struktura produktu, wygoda użytkowania. Profesor i jego współpracownicy skłaniają się do nazwania takiej żywności „pro-zdrowotną” – jako synonimu produktów pozytywnie wpływających na zdrowie. 

W swoim wystąpieniu prof. Korczak przypomniał, iż pojęcie żywności funkcjonalnej po raz pierwszy pojawiło się w Japonii (FOSHU) i tam też żywność taka ma swoje uwarunkowania prawne (I grupa produkty specjalnego przeznaczenia, na które wymagana jest zgoda oraz żywność z dodatkiem 12 witamin i 5 składników mineralnych, na które zgody nie trzeba posiadać). 

Jak podkreślał prelegent żywność funkcjonalna może mieć bardzo szeroki zakres klasyfikacyjny. Można do niej zaliczyć m.in. produkty naturalne o wysokiej koncentracji wybranych składników odżywczych, przyprawy, żywność zawierającą antyoksydanty, bakterie kwasu mlekowego o charakterze probiotyków, oligosacharydy (prebiotyki), poliole, białka, NNKT i kwasy omega 3 oraz witaminy i składniki mineralne.

Profesor Korczak zwrócił też uwagę na poprawność opisywania produktów przez producentów (oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych) i konieczność przestrzegania wytycznych ustawy 432/2012 roku. W podsumowaniu można dodać, iż żywność funkcjonalna to taka, która wygląda jak normalna żywność i która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, a efekty jej stosowania widać przy stosowaniu jej w ilościach normalnie spożywanych. Pozytywny wpływ wybranych składników musi być udowodniony naukowo.

„Mikroflora w odchudzaniu” – doc. dr hab. med. Lucyna Ostrowska – Kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego UM w Białymstoku zwróciła uwagę na rangę skomplikowania procesu terapii redukcji masy ciała. Z wykładu wynika, iż mimo stosowania diety o ściśle określonych wyliczonych parametrach oraz przestrzegania rygoru aktywności fizycznej i regularnej współpracy z pacjentem istotne jest zwrócenie uwagi na szereg czynników mogących wpłynąć na zbyt wolną utratę kilogramów. Do czynników tych należy m.in. ogólny stan zdrowia, podatność pacjenta na depresje, raportowanie ciągłego zmęczenia.

Jednym z elementów, który należałoby zbadać jest to, czy pacjent nie cierpi na dysbiozę organizmu, która jest pewną formą alergizacji ustroju. Dysbioza jelit to taki stan organizmu, w którym występują znaczne odmienności w normalnej florze bakterii i grzybów zamieszkujących jelita. Ze stosowanych przez docent J. Ostrowską praktyk terapeutycznych wynika, iż eliminacja dysbiozy poprzez podawanie mieszanek szczepów probiotycznych w znacznym stopniu poprawia skład flory bakteryjnej, uszczelnia nabłonek oraz poprawia stan immunobiologiczny organizmu, co w znacznym stopniu może sprzyjać redukcji masy ciała.  

„Odkwaszanie – Niezbędny element nowoczesnego postępowania dietetycznego” – dr n. med. Igor Łoniewski poruszył niezmiernie ważną kwestię równowagi kwasowo - zasadowej w organizmie. Jak wykazały badania sposobu żywienia w czasach historycznych nasi przodkowie spożywali żywność o charakterze zasadowym, bowiem ich dieta zawierała większą ilość pokarmów pochodzenia roślinnego. Z czasem charakter żywności się zmieniał i według obecnych badań współcześnie spożywana dieta ma charakter zakwaszający organizm, co jest niekorzystne dla wszelkich przemian energetycznych w organizmie.

Charakter diety zmienia się też w zależności od położenia geograficznego. W krajach na północy dieta ma typ bardziej zakwaszający. Polska dieta jest w zasadzie na pograniczu diet kwasowo - zasadowych z ukierunkowaniem na diety zakwaszające.

Jednym z negatywnych aspektów spożywania diety zakwaszającej (z dominacją białka zwierzęcego) jest niekorzystna dla naszego organizmu, szybsza utrata wapnia z organizmu, co prowadzi do osłabienia struktury kości, które są bardziej podatne na złamania. Dlatego też zaleca się urozmaicanie diety roślinnymi produktami białkowymi, które mają zdolność odkwaszania organizmu.

Kolejnym newralgicznym składnikiem mineralnym jest potas, dlatego też, aby utrzymać prawidłowy poziom tego pierwiastka, ważne jest spożywanie dużej ilości owoców i warzyw (bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak – surowy, sałatki, czarną rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru). Wśród owoców warto też wspomnieć: kiwi, arbuz, ananas oraz soki owocowe świeże bez cukru, oprócz tego suszone daktyle, figi, rodzynki, grzyby – przypisek J.G.)

Kolejną kwestią związaną z zakwaszaniem organizmu jest nadmierne obciążenie dla nerek, zaburzenie procesów oddychania, pracy tarczycy, co może sprzyjać występowaniu zespołu metabolicznego oraz chorobom serca. Metodą na zniwelowanie nadmiernej kwasowości organizmu jest dieta bogata w owoce i warzywa oraz produkty zawierające wodorowęglan sodu (NaHCO2).  

„Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych” – prof. dr hab. med. Marian Grzymisławski – Katedra i Klinika Chorób wewnętrznych, metabolicznych  i Dietetyki UM Poznań.

Jednym z problemów, z jakimi boryka się współczesne społeczeństwo jest powszechnie występująca hiperlipidemia. Może się ona dzielić na pierwotną i wtórną. Czynnikami, które sprzyjają rozwojowi hiperlipidemii jest m.in. dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, nadmierne spożycie węglowodanów szczególnie prostych, kawa, palenie tytoniu. Wśród czynników sprzyjających zaburzeniom gospodarki tłuszczowej są m.in. ciąża, choroby współistniejące (cukrzyca, uszkodzenie nerek, cholesterolaza) oraz nieprawidłowo dobrane leki. W profilaktyce hiperlipidemii istotne jest określenie stanu zdrowia, poziomu cholesterolu. Przy poziomie 210% - przekraczającej normę wzrasta ryzyko rozwoju choroby wraz z jej niekorzystnymi następstwami. Warto zwrócić uwagę – jak podkreśla prof. Grzymisławski, iż istotne jest badanie podstawowych trzech składowych tj. poziom HDL, LDL oraz cholesterolu całkowitego razem oraz sprawdzanie stosunku frakcji cholesterolu.

Analiza badań (metaanaliz) nad wpływem oleju rybiego na obniżenie cholesterolu prowadzi do zaskakującego wniosku, iż w chwili obecnej nie istnieje dowód na to, iż istnieje bezpośredni wpływ oleju rybiego na obniżenie poziomu cholesterolu.

W przeprowadzanych badaniach wskazuje się, iż na obniżenie poziomu cholesterolu mogą wpływać wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące m.in. z oliwy z oliwek, produktów z ziarna owsa. Na uwagę zasługują m.in. produkty bogate w włókna rozpuszczalne tj. beta-glukany, pektyny, guma guar. Mają one zdolność nie tylko do obniżania poziomu cholesterolu, ale także kontroli poziomu kwasów żółciowych. Beta- glukany zwiększają konsystencję treści pokarmowej, obniżają jelitowy wychwyt cholesterolu oraz obniżają stężenie kwasów żółciowych. Do żywności obniżającej m.in. poziom cholesterolu zaliczyć należy produkty bogate we włókna pokarmowe, sterole roślinne, białko soi oraz niektóre probiotyki.

Wśród wskazanych zaleceń warto wspomnieć o ograniczeniu kaloryczności diety o około 30% poprzez częściową eliminację węglowodanów prostych, ograniczenie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych, nie wskazuje się natomiast całkowitej rezygnacji z tłuszczów, które są nośnikiem m.in. witamin A, D, E. Ważne jest także unikanie alkoholu oraz dążenie do utrzymania należnej masy ciała. Dodatkowo Amerykańskie Stowarzyszenie AHA (American Heart Association) wskazuje także na silną potrzebę zmiany stylu życia na bardziej aktywną fizycznie.    

„Możliwości wykorzystania diety bardzo niskokalorycznej” – dr n. med. Paweł Bogański – Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego UM w Poznaniu.

W swoim wystąpieniu dr P. Bogański zwrócił uwagę, że obecnie koszt leczenia osób cierpiących na otyłość i choroby współzależne wynosi rocznie ponad 150 mld $. Przyczyną otyłości w pewnej mierze jest niedopasowanie naszych genów do zmieniającego się stylu życia. W okresie paleolitu wydatek energetyczny naszych przodków był znacznie większy niż obecnie, co pozwalało na zachowanie pewnej równowagi w ustroju.

W dzisiejszych czasach lubimy wygodny styl życia oraz korzystanie z różnych udogodnień takich jak środki transportu, telefony przenośne czy piloty do telewizorów. To wszystko sprawia, iż wydatek energetyczny jest mniejszy w stosunku do ilości energii spożywanej w łatwo dostępnej żywności.

Z otyłością wiąże się wiele chorób współzależnych tj. zespół metaboliczny, bezdech (10% wypadków drogowych spowodowana jest pojawiającym się bezdechem), nowotwory (sutka, jelita grubego, endometrium), choroby stawów, układu krwionośnego.
Jak wskazywał dr P. Bogdański ważne jest realizowanie programu rekomendowanego przez Europejskie Towarzystwo Badań nad Otyłością, czyli dieta 1000-1500 kcal, zmiana stylu życia na bardziej aktywny oraz wyjściowa redukcja masy ciała od 5 do 15%.

Dr P. Bogdański przedstawił podział diet niskokalorycznych (m.in. głodówki, VLCD) oraz wskazał tryb postępowania przy ich zastosowaniu. W związku z powstawaniem podczas odchudzania dużej ilości ciał ketonowych rekomendował też spożywanie dużej ilości wody. Diety niskokaloryczne nie są wskazane w okresie ciąży, u osób starszych z chorobami nerek, po zabiegach operacyjnych z chorobami serca.

„Nowe uzależnienia – napoje energetyzujące i dopalacze” – dr Monika Bąk – Sosnowska; Zakład Psychologii; Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach przedstawiła nowo powstający problem nadużywania przez społeczeństwo napojów energetyzujących. W przeciwieństwie do napojów izotonicznych napoje energetyzujące stymulują organizm do działania. Zawierają kofeinę, taurynę, żeń-szeń, a niektóre efedrynę.

W stosunku do tych napojów nie ma jasnych regulacji prawnych, co powoduje, iż produkty te spożywane w nadmiernych ilościach oraz w kombinacji z alkoholem mogą wywołać w organizmie negatywne skutki. Do negatywnych skutków zaliczyć należy m.in. nadmierne pobudzenie, nadpobudliwość, bezsenność, wyczerpanie, depresje, choroby kardiologiczne, migotanie komór i w ostatecznym wyniku śmierć. Dr M. Bąk zwróciła uwagę, iż napoje te stają się coraz popularniejsze wśród dzieci i młodzieży i bardzo często przez te grupy są nadużywane.   

Podczas konferencji wygłoszono też wykłady z tematyki:
„Zagrożenia dla zdrowia spowodowane szkodliwymi zanieczyszczeniami żywności” – prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio – Zakład Higieny i Toksykologii Żywności Katedra Higieny żywienia Człowieka Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
- „Diety alternatywne za i przeciw” – dr hab. Julita Reguła – Zakład Dietetyki Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
oraz „Dieta Sportowa” – dr hab. prof. AWF Joanna Korolkiewicz – Katedra Fizjologii, Biochemii i Higieny AWF w Poznaniu.

Wydarzenie zgromadziło blisko 250 osób ze środowiska naukowego, medycznego i dietetycznego. 

Patronem Konferencji było: Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
Organizatorami Konferencji było:
- Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii Otyłości,
- Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej oraz
- Agencja BlueEvent.


Patronami medialnymi był: m.in. portal www.foodexpert.pl, eDIETpro.pl oraz Portal Farmaceutyczno Medyczny.  

Sponsorzy wspierający:

Kupiec, Tanita, Cambridge, Marinex, Jawon, MorwaBiała.

Galeria

Doc dr n. med. Edyta Mądry
 prof. dr hab. n. med. Danuta Pupek-Musialik
dr Dariusz Grzybek
prof. dr hab. n. med. Danuta Pupek-Musialik
Prof. dr hab. n.med. Magdalena Olszaniecka-Gliniewicz
prof. dr Phil. Harald Walach
prof. dr hab. Józef Korczak
doc. dr hab. med. Lucyna Ostrowska
prof. dr hab. med. Marian Grzymisławski
 dr n. med. Paweł Bogański
dr n. med. Igor Łoniewski
dr Monika Bąk

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]