Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Konferencja pt. „Suplementy olejowe (NNKT, wit. D) - nowe szanse dla branży SD: aspekty prawne, jakość produktów, znaczenie w diecie"

2014-03-12

Liczne badania naukowe, w tym badania epidemiologiczne i kliniczne, pokazały, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe działają korzystnie w chorobach układu krążenia: obniżają stężenie cholesterolu i triglicerydów, hamują powstawanie zakrzepów, obniżają ciśnienie krwi.

DHA jest głównym kwasem tłuszczowym omega-3 w mózgu ludzkim, a mózg dziecka jest szczególnie wrażliwy na niedobory NNKT (stąd ważna jest suplementacja kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci).

Zaobserwowano także zależność pomiędzy niskim poziomem DHA i EPA a depresją, czy nasileniem objawów schizofrenii. Obecność niezbędnych kwasów tłuszczowych jest potrzebna dla prawidłowego przyswajania witaminy D.

Oleje różnego pochodzenia są istotnym składnikiem diety, z jednej strony postrzeganym jako źródło energii, a z drugiej strony jako nośnik różnych substancji bioaktywnych stosowanych także w suplementach diety.

Podczas konferencji omówiono konwencjonalne i niekonwencjonalne źródła olejów, technologie ich pozyskiwania, ich wartość odżywczą i prozdrowotną oraz zapotrzebowanie człowieka na NNKT (ze szczególnym uwzględnieniem kwasów tłuszczowych omega-3).

Omówiono także czynniki wpływające na szeroko pojętą jakość olejów i składników olejowych, rodzaje ewentualnych zanieczyszczeń oraz stabilność wyrażoną zmianami zachodzącymi podczas ich przechowywania i metody stosowane do jej badania.

W konferencji udział wzięli między innymi:

Dr Maria Zaremba; GIW z referatem: Surowce a kontrola - regulacje prawne dot. importu surowców z krajów trzecich, kontrola graniczna, kontrola surowca i produktu końcowego.

Weterynaryjna kontrola graniczna ma na celu zapewnienie, że zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego wwożone na teren UE spełniają szczegółowe wymagania przywozowe. (Dz.U. 2003 nr 165 poz 1590).

Daje to konsumentom gwarancję, iż wwożone produkty są bezpieczne. Do wymagań tych zaliczamy m.in. wymóg, iż trzeci kraj pochodzenia oraz zakład, w którym produkowane są wwożone produkty, znajdują się w rejestrze opracowanym przez KE. Kontroli podlegają zarówno dokumenty wwozowe jak i sam produkt. 

Mec Joanna Krakowiak z Kancelarii Wardyński i wspólnicy omówiła temat: Suplementy olejowe a promocje cenowe. 

Dla nas jako konsumentów wartym zauważenia jest fakt, iż nie zawsze cena powinna być wyznacznikiem decyzji co do zakupu wybranych suplementów. Produkt przede wszystkim powinien spełniać nasze potrzeby żywieniowe oraz zdrowotne. Klienci powinni być uczuleni na wszelkiego typu promocje oraz okazje oferowane w punktach sprzedaży. Uważajmy na promocje typu: "najtańszy preparat na rynku", "preparat X jest tańszy niż Y, po co przepłacać" czy "nowe większe opakowanie - 50% gratis". 

Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska; D. Szostak Sp.j

Wykład: Znakowanie suplementów diety - wartość odżywcza i oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. 

Dla nas jako klientów bardzo ważne jest zwracanie uwagi na poziom wybranego składanika w danym suplemencie oraz branie pod uwagę całkowite spożycie danego składnika w diecie.

Dla suplementów dopuszcza się następujące progi tolerancji: 20% mniej od wartości deklarowanej na opakowaniu oraz + 50% (więcej niż deklaracja).

W stosunku do wit. D - EFSA w najbliższym czasie wprowadzi nowe oświadczenia zdrowotne m.in. "wit. D może redukować skutki upadku jako czynnika ryzyka uszkodzenia struktur kostnych. Wapń i wit D mogą redukować ubytek minerałów w tkance kostnej. W przypadku NNKT nowe oświadczenia to: kwas alfa-linolenowy - wpływa na rozwój mózgu i tkanki newowej, wpływa na rozwój mózgu dzieci w wieku 3-6 lat. 

Dr Katarzyna Zawada; WUM: wykład - Kwasy tłuszczowe omega-3,6,9: źródła pokarmowe, działanie biologiczne, zapotrzebowanie organizmu.

Kwasy EPA i DHA należą do grupy niezbędnych nienasyconych kawasów tłuszczowych znanych pod nazwą kwasów omega 3 (kwas alfa linolenowy ALA).

W wyniku działania enzymów, ALA przekształca się do form m.in. EPA i DHA, które są szczególnie istotne w naszym żywieniu. Kwasy te w niewielkim stopniu są syntetyzowane w organizmie, dlatego też powinny być obowiązkowo dostarczane do organizmu z pożywieniem (tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT).

NNKT stanowią nie tylko źródło energii, ale także stanowią składnik błon komórkowych zapewniając ich elastyczność i prawidłowe funkcjonowanie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są prekursorami eikozanoidów, które pełnią w organizmie rolę hormonów.

Nienasycone kwasy tłuszczowe rozszerzają lub obkurczają naczynia krwionośne, stymulują mięśnie gładkie macicy, regulują ruchy perystaltyczne przewodu pokarmowego, regulują wydzielanie soku żołądkowego, wpływają na regulację hormonów przysadaki mózgowej, stymulują układ immunobiologiczny.

Wpływają na rozwój i przewodzenie w centralnym układzie nerwowym.  WNKT omega 3 zmniejszają skłonność do arytmi serca i migotania przedsionków. Kwas DHA jest głównym składnikiem funkcjonalnym błon komórkowych w tkance nerwowej mózgu oraz lipidów siatkówki oka. 

Prof. dr hab. Jacek Łukaszkiewicz; WUM: wykład - Nienasycone kwasy tłuszczowe i witamina D - ich rola dla zdrowia człowieka.

Istnieją dwie drogi dostępu witaminy D do układu krążenia:

- synteza skórna (wit. D3) oraz absorbcja jelitowa (wit. D2 i D3).

Z syntezy skórnej nie można przedawkować wit D (można przedawakować energię UV wskutek zbyt mocnego opalania). Z absorpcji pokarmowej (pożywienie, suplementy) przedawkownie jest bardzo rzadkie, ale możliwe.

Witamina D działa na wszystkie komórki naszego ciała i jest jednym z elementów hamujących mechanizm polifereacji (cyklu komórkowego). Niedobory mogą prowadzić do nowotworów (prostaty, sutka, jelita grubego, leukemii). Witamina D wpływa na homeostazę / gospodarkę wapniową. Niedobory mogą prowadzić do krzywicy, ostemalacji oraz osteopozozy. Brak witaminy D wpływa na odporność komórki trzustki, pracę serca, mięśni i mózgu. 

Prof. dr hab Franciszek Świderski / prof. dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak;  SGGW - "Suplementy olejowe - wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i czynniki warunkujące jakość, w tym trwałość różnych olejów i składników olejowych." 

Suplementy diety są to środki spożywcze stanowiące skondensowane źródło składników bioaktywnych (witamin, składników mineranych lub innych) pojedynczych lub złożonych, które są tworzone w celu uzupełnienia normalnej diety. Wskazują efekt odżywczy lub fizjologiczny. Do istotnych składników suplementów należą m.in. kwasy tłuszczowe (NNKT), sprzężony kwas linolowy (CLA), sterole roslinne, MCT (średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe) oraz lecytyna.  

Do ciekawych roślin zawierających oleje o bioaktywnych składnikach należą:

rokitnik (źródło witamin A, C, E, K, B1, B2, B6, kwasu foliowego, soli mineralnych oraz flawonoidów), ogórecznik lekarski (flawonoidy, kwas GLA, kwasy organiczne), len oleisty (kwasy omega 3, wit. E), palma olejowa (olej tłoczony na zimno karoten, likopen, zeaksantyna, Q10) ), dynia oleista (m.in. fitosterole, karoten, skwalen, cynk), lnianka siewna (omega 3, wit E), wiesiolek dwuletni (kwas GLA, cis-linolowy), amarantus (skwalen, wit E, fitosterole),  oliwa z oliwek (n-3).

Dr Katarzyna Suchoszek-Łukaniuk: wykład: Oleofarm - Suplementy olejowe - nowe szanse i wyzwania dla branży.

Suplementy olejowe mogą stanowić ważne źródło NNKT, witamin A, D, E, K oraz przeciwutleniaczy, karotenoidów oraz związków fenolowych, stanoli, steroli oraz skwalenu. Mogą przyczynić się do zmniejszenia niedoborów w diecie. Dają szanse na oferowanie klientom olejów z różnych naturalnych źródeł tj.: oleje roślinne, rybie, z kryla, omółków.

Oleje te mogą być wykorzystywane w żywności funkcjonalnej tj: napoje, soki, jogurty, margaryny, jajka, pieczywo, mleko, słodycze oraz suplementach diety. Wyzwaniem jest zapewnienie stabilności (zabezpieczenie przed utlenieniem) oraz jakości i bezpieczeństwa: unikanie obecności metali ciężkich, dioksyn czy PCB. 

Konferencję prowadziła: prof. dr hab. Iwona Wawer - Prezes KRSiO. 

Organizator: Centrum Prawa Żywnościowego 

Patron Medialny: Foodexpert.pl ; Service 4 Pharma.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]