Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Tajemnice żurawiny

2013-11-01

Listopad to miesiąc, w którym na straganach pojawia się mały, niepozornie wyglądający owoc – świeża żurawina. Przez wiele lat żurawina uchodziła za niezwykły rarytas pojawiający się tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Co bardziej majętne i wprawione panie domu przyrządzały z niej wykwintną leguminę do świątecznego pasztetu. Dzisiaj żurawina jest dostępna w postaci świeżych, suszonych lub mrożonych owoców, soków oraz przetworów żurawinowych do mięs.

Skąd pochodzi żurawina.
Uważa się, iż żurawina pochodzi z Ameryki Północnej. Rośnie najczęściej na bagnach lub torfowiskach. W przeszłości była spotykana także w lasach Europy Północnej i Syberii. Najbardziej popularna jest owalna, o grubej mięsistej skórce, żurawina wielkoowocowa (łac. Vaccinium macrocarpon) rosnąca w Kanadzie oraz na północy Stanów Zjednoczonych. Obecnie żurawina jest hodowana na specjalistycznych plantacjach. W Polsce spotyka się dziko rosnącą żurawinę błotną (łac. Vaccinium oxycoccus) w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej, lasach biłgorajskich i na Pomorzu Zachodnim. Najprawdopodobniej przywędrowała do nas ze Skandynawii.

Żurawina to niskopienna roślina o czerwonych, lekko cierpkich owocach, zaliczana do rodziny żurawinowatych (Oxycoccaceae) lub do rodziny wrzosowatych (Ericaceae).
Sezon na świeżą żurawinę jest bardzo krótki, bowiem pik sprzedaży występuje w listopadzie. Obecnie kilogram żurawiny kosztuje od 18 do 25 zł. Dlatego też żurawina najczęściej jest spożywana w formie przetworzonej w postaci suszonej, po rozmrożeniu lub dżemów i soków.

Żurawina w medycynie ludowej
Najbardziej wartościowym elementem są czerwone, drobne owoce o lekko kwaśno-cierpkim smaku. Dodanie do niej cukru daje ujmujące wrzenie kompilacji smaku słodkiego i kwaśnego z nutą cierpkości w tle. Być może dlatego żurawina znalazła takie uznanie w kulinariach, ale jak się okazuje także w medycynie ludowej. Zapamiętajmy, łacińska nazwa żurawiny „Vaccinum” to po łacinie „szczepionka”.

Z badań nad tą rośliną wynika, iż żurawina była już doceniana przez Słowian. W niektórych regionach kraju, aby zapobiec rozwojowi nieprawidłowej flory bakteryjnej w trakcie procesu kwaszenia dodawano ją do kwaszenia kapusty. Niektóre źródła wskazują, iż stosowano ją także do konserwacji mięs, warzyw czy mleka. Żurawina nie tylko wzbogacała smak, ale i zapobiegała po prostu psuciu się żywności.

Była stosowana także w zwalczaniu przeziębień, schorzeń reumatycznych, zapaleń śluzówki jamy ustnej, przy problemach z gastrycznych a nawet przy bólach głowy spowodowanych zaczadzeniem. W średniowieczu zalecano żurawinę przy skąpych i bolesnych miesiączkach. Na kontynencie północnoamerykańskim żurawinę wykorzystywali w swoich praktykach zielarskich także indiańscy szamani, przemywali jej sokiem rany oraz usuwali toksyny po zatrutych strzałach.

Wartości odżywcze żurawiny
Żurawina jest bogata w wiele wartościowych składników odżywczych. Owoce żurawiny zawierają 0,35 g białka oraz 9,9 g węglowodanów w 100 g. Żurawiny są także źródłem błonnika i pektyn, witaminy C, A, B1, B2, PP oraz składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu. Żurawiny uznane zostały jako jedno z najbogatszych źródeł polifenoli, antocyjanów i garbników, kwasów fenolowych i flawonoidów. Żurawiny zawierają także taniny wykazujące właściwości ściągające i przeciwzapalne. Warto pamiętać, iż suszona żurawina ma wysoką kaloryczność około 320 kcal/100 g.

Funkcjonalne właściwości żurawiny

Profilaktyka dróg moczowych
Bezsprzecznie na pierwszym miejscu żurawina polecana jest przy wszelkiego rodzaju schorzeniach dróg moczowo-płciowych. Poleca się ją do spożywania zarówno profilaktycznie jak i leczniczo. Zapobiega zakażeniom polega na działaniu antybakteryjnym zawartego w niej kwasu hipuronowego. Kwas ten ma zdolność usuwania bakterii Escherichia Coli (E.coli) z układu pokarmowego.

Żurawina wzmacnia także działanie antybiotyków podawanych w terapiach leczenia stanów zapalnych układu moczowego. Mechanizm działania polega na utrudnianiu przywierania bakterii do nabłonka w drogach moczowych, dzięki czemu mocz je łatwiej wypłukuje i nie dochodzi do dalszego rozwoju infekcji. Żurawinę szczególnie poleca się paniom w okresie przekwitania, bowiem w tym czasie znacznie częściej dochodzi do drożdżycy w wyniku różnego typu zmian zanikowych śluzówki pochwy i cewki moczowej.

Bardzo istotną cechą z punktu widzenia fizjologii organizmu jest to, iż żurawina zmniejsza kwaśny odczyn moczu. Jest to korzystne dla organizmu oraz umożliwia bezpieczne stosowanie żurawiny nawet w schorzeniach typu kamica. Spożycie żurawin zmniejsza zagrożenie łączenia się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Tym samym chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych. Uważa się, iż żurawinę powinny jeść osoby, które mają skłonności do nawracania tej choroby. Sok z żurawin jest pomocny w rozpuszczaniu kamieni nerkowych, a tym samym ograniczenia napadów kolki nerkowej.

Wspomaganie układu pokarmowego
Żurawiny nie tylko są smaczne, ale mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Zawierają bowiem naturalne właściwości probiotyczne, co przyczynia się do rozwoju dobroczynnej mikroflory jelitowej. Zarówno świeże jak i suszone owoce zapobiegają zaparciom, a kisiele żurawinowe pomagają w leczeniu biegunek. Warte wspomnienia jest także profilaktyczne działanie podczas leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Uważa się, iż picie soku z żurawiny przy jednoczesnym stosowaniu terapii antybiotykowej w znaczący sposób wspomaga niszczenie bakterii Helicobacter pylori.

Układ sercowo-naczyniowy 

Regularne spożywanie żurawiny może przyczynić się do poprawy kondycji naszych naczyń krwionośnych. Żurawina ma zdolność zmniejszania ich kruchości i przepuszczalności. Uważa się, iż systematyczne picie soku żurawinowego podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża poziom złej frakcji (LDL), co w konsekwencji może przyczynić się do zmniejsza ryzyka chorób serca. 

Za składniki żurawiny, które korzystnie mogą wpłynąć na nasze serce uważa się także flawonoidy, antocyjany i witaminę C. Chronią one przed wpływem wolnych rodników. Zawarte w żurawinach flawonoidy są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Dzięki swym własnościom antyoksydacyjnym zapobiegają utlenianiu cholesterolu, a to z kolei znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania naczyń krwionośnych. Żurawiny zawierają też korzystną ilość potasu, który może przyczynić się do znormalizowania naszego ciśnienia, co ma istotne znaczenie dla prawidłowej pracy serca.

Profilaktyka antynowotworowa
Uważa się, iż żurawina wielkoowocowa zawiera większą ilość przeciwutleniaczy (fenoli), które odgrywają ważną rolę w profilaktyce niektórych nowotworów. Dlatego też uważa się, iż regularne spożywanie żurawiny może przyczynić się do zapobiegania niektórych z nich. Kolejnym składnikiem, który podejrzewany jest o działanie przeciwnowotworowe są bioflawonoidy. Wskazuje się, iż najbardziej podatne na hamujące właściwości żurawiny okazały się komórki raka płuc, raka okrężnicy oraz białaczki.

Pielęgnacja jamy ustnej
Żurawina wspomaga w zwalczaniu bakterii w jamie ustnej, a tym samym zapobiega przenoszeniu infekcji po organizmie. Kolejną właściwością żurawiny jest profilaktyka pielęgnacji jamy ustnej i zębów, poprzez zapobieganie tworzenia się płytki nazębnej, próchnicy i chorób dziąseł.

Nasz mózg
Naukowcy uważają, iż spożycie żurawiny może przyczynić się do pewnej ochrony naszego mózgu przed niekorzystnymi zmianami wynikającymi z upływu lat. Spożywanie żurawiny może wpływać na spowolnienie procesu starzenia się komórek mózgu, a tym samym zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji motorycznych oraz behawioralnych. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Prowadzone badania wskazują, iż być może spożycie żurawin może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera oraz chorobę Parkinsona.

Zwalczanie gorączki i budowanie odporności 
W tradycyjnej medycynie domowej żurawinę w różnej formie podawano dzieciom w chorobach wirusowych jako łagodny środek przeciwgorączkowy i napotny. Jednocześnie podawanie tych owoców wpływało na wzrost odporności organizmu.

Inne właściwości
Badania wykazują, iż picie soku żurawinowego może wspomagać leczenie jaskry. Obecność witaminy PP jest korzystna dla kobiet przechodzącym menopauzę, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca. Żurawina stosowana jest w kosmetologii jako składnik kremów i kosmetyków pielęgnujących.

Sa jednak pewne przeciwwskazania

Mimo swoich dobroczynnych właściwości żurawiny nie mogą być spożywane przez wszystkich. Istnieje kilka przeciwwskazań. Po pierwsze żurawina zawiera szczawiany, związki, które przy zbyt dużej koncentracji mogą wykazywać tendencję do krystalizacji. Dlatego też osoby z istniejącymi już i/lub nieleczonymi kamieniami nerkowymi powinny unikać żurawiny. Po drugie szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia i dlatego nie powinny być spożywane przez osoby z tendencją do osteoporozy. Po trzecie żurawin nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki o działaniu przeciwzakrzepowym (np. zawierające warfarynę) albowiem substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co może wzmóc jej działanie i przyczyniać się do wystąpienia krwotoków.

Kochani,

Wniosek nasuwa się jeden. O ile nie mamy przeciwwskazań warto włączyć żurawiny do swojej diety. Możemy je używać jako surowe do przygotowywania kisieli, soków czy dżemów. Warto dodawać je do porannego musli, jogurtu czy serka. 

Pozdrawiam serdecznie,
Joanna

------------------------------------------------------------------------------
Przy opracowywaniu tego materiału korzystałam m.in. z opracowań:
1. E. Hołderna-Kędzia: Charakterystyka botaniczna, skład chemiczny i właściwości biologiczne owoców żurawiny amerykańskiej. Postępy Fitoterapii 1/2006.
2. A. Stobnicka, M. Gniewosz: Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny we współczesnej medycynie. Postępy Fitoterapii 3/2010.
3. A. Gryszczyńska: Żurawina amerykańska – lek na problemy urologiczne. Przegląd Urologiczny nr 5/2010.

4. Zdjęcia : Joanna Górska 

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]