Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

"Napoje energetyzujące - blaski cienie" - konferencja dyskusyjna Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych

2013-10-26

W dniu 25 października 2013 na terenie SGGW odbyła się w ramach cyklu „Fakty i Fikcje w żywieniu człowieka" - XXI Konferencja Dyskusyjna Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych pt. „Napoje energetyzujące - blaski i cienie".

Konferencję otworzyła prof. dr hab. Anna Brzozowska, Przewodnicząca Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

W pierwszym referacie pt. „Napoje energetyzujące w aspekcie prawa żywnościowego” dr Regina Wierzejska wskazała, iż w obecnie obowiązującym prawie europejskim brak jest szczegółowych przepisów regulujących produkcję napojów energetyzujących zarówno w kontekście składu, przeznaczenia oraz wielkości opakowania. Niemniej jednak napoje energetyzujące, jako żywność – muszą być bezpieczne dla zdrowia i produkowane są w oparciu o rozporządzenie Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Coraz częściej podnosi się jednak kwestię raportowanych przez media pojawiających się przypadków problemów zdrowotnych związanych ze spożyciem napojów energetyzujących.  Dlatego brak szczegółowych wymagań prawnych powoduje zróżnicowane podejście do tych produktów w poszczególnych krajach. Co ciekawe, w niektórych krajach napoje takie są uznawane jako suplementy diety, a w niektórych krajach tj. np. Norwegia mogą być sprzedawane tylko w punktach farmaceutycznych. W Polsce napoje energetyzujące pojawiły się w 1995 roku.

Okazuje się, iż napoje te dostarczają zbliżoną wartość energetyczną co popularne napoje gazowane. Dlatego też wbrew obiegowej marketingowej nazwie „energy drinks” w Polsce za prawidłową nazwę przyjmuje się wyrażenie „napoje energetyzujące” (za bardziej prawidłową powinno uznawać się „pobudzające”). Napoje te uznano za energetyzujące z uwagi na ich fizjologiczna rolę w organizmie.

Do głównych składników energetyzujących zaliczyć można kofeinę. W świetle prawa jest ona substancją psychoaktywną, a negatywne objawy związane z nadmiernym jej spożywaniem są ujęte m.in. w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Zaburzeń Stanu Zdrowia WHO.

Obecnie przepisy prawa żywnościowego regulują dodatek kofeiny w celach aromatyczno – smakowych (wg Rozp. UE nr 872/2012 z dnia 1.01.2012). W przypadku napojów energetyzujących kofeina dodawana jest jako środek aromatyzujący oraz substancja o działaniu fizjologicznym.

Przykładowo kofeina jako substancja aromatyzująca dodawana jest do produktów mleczarskich, lodów, wyrobów cukierniczych oraz napojów bezalkoholowych.

Kolejnym problemem jaki poruszyła dr Wierzejska związanym z napojami energetyzującymi jest ilość kofeiny stosowanej jako substancja psychoaktywna. Napoje energetyzujące zawierają 320 mg kofeiny /l (80 mg / puszkę). Jednakże na rynku można spotkać produkty, które zawierają większą ilość kofeiny.

Przy spożywaniu produktów z kofeiną należy pamiętać nie tylko ilość kofeiny w napoju jednostkowym, ale także ilość wypijanych lub suplementowanych innych produktów ją zawierających. Coraz częściej bowiem kofeina nie tylko jest obecna w kawie, napojach energetyzujących, ale także w specjalnie opracowanych suplementach, które coraz częściej kierowane są do młodzieży i dzieci.  W związku z tym, że nie ma uwarunkowań prawnych coraz częściej na rynku pojawiają się coraz większe opakowania zawierające większą ilość kofeiny.

Napoje takie błędnie stosowane są do gaszenia pragnienia, choć takiej roli nie pełnią. Odwadniają natomiast organizm właśnie ze względu na obecność kofeiny. Coraz bardziej niebezpieczne w stosowaniu zaczynają być tzw. energy shots ( 25-75 ml), które w swoim składzie posiadają dużą koncentrację składników aktywnych.

Bardzo niebezpiecznym precedensem jest stosowanie przez producentów wizerunków superbohaterów, młodzieżowych, kontrowersyjnych nazwy opakowań i nazw handlowych w liniach produktów skierowanych do dzieci. Dlatego należy zwrócić uwagę na sposób oznakowania produktów i edukację dzieci, młodzieży i dorosłych. Dorośli powinni być czujni, bowiem obecnie nie ma przepisu prawnego zakazującego sprzedaży napojów energetyzujących dzieciom.

W europejskim prawie ściśle określone jest tylko znakowanie kofeiny. Dla przykładu w produktach, w których zawartość kofeiny przekracza 150 mg/l na etykietach muszą się znaleźć następujące informacje: wysoka zawartość kofeiny wraz z podaniem jej ilości w mg/100ml. Od 2016 roku (wg rozporządzenia 116/2011) napoje, w których zawartość kofeiny przekracza 150 mg/l będą musiały zawierać ostrzeżenie: „nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią” w polu widzenia nazwy napoju.

Mimo, iż producenci przypisują napojom energetyzującym m.in. działanie zwiększające wydolność i koncentrację, zmniejszające zmęczenie, stres oraz spalanie tkanki tłuszczowej, EFSA nie wydała do tej pory pozytywnej opinii do oświadczeń zdrowotnych, iż napoje gazowane z kofeiną, w tym energy drinks wzmacniają wydolność poznawczą, a tauryna - opóźnia zmęczenie lub wzmacnia wydolność fizyczną. Negatywna opinia EFSA wymagała zmian na opakowaniach.

Z kolei dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. SGGW w swoim referacie omówiła zagadnienie wpływu spożycia napojów energetyzujących na zdrowie człowieka. Ogólnie uważa się, iż napoje energetyzujące zostały stworzone dla osób narażonych na zwiększony wysiłek fizyczny, bowiem zawierają składniki poprawiające szybkość 

reakcji, koncentracje, wydolność organizmu i przeciwdziałają zmęczeniu (dorosłych pełniących dyżury nocne, kierowców). 

Analizując skład podstawowych składników napojów energetyzujących należy wspomnieć kofeinę oraz taurynę, guaranę, inozytol, glukuronololakton, wit

aminy z grupy B, węglowodany, regulatory kwasowości oraz dwutlenek węgla. Badania wskazują, iż napoje energetyzujące właśnie ze względu na obecność składników bioaktywnych – nie są obojętne dla naszego zdrowia i funkcjonowania, a picie ich w nadmiernych ilościach może być niebezpieczne i może prowadzić do wystąpienia groźnych w skutkach uzależnień oraz chorób metabolicznych.

Dr hab. Agata Wawrzyniak wskazała, iż obecnie wyróżnia się kilka grup ryzyka. Należą do nich dzieci i młodzież poniżej 16 roku życia, diabetycy, kobiety w ciąży, osoby uczulone na kofeinę oraz osoby z problemami kardiologicznymi. Szczególnie niebezpieczne dla młodzieży wydają się być: wzrost ryzyka cukrzycy typu II, ryzyko otyłości, insulinooporność, ryzyko uszkodzenia szkliwa nazębnego, obniżanie czasu snu i pogorszenie jego jakości, zaburzenia nastroju, skłonność do zachowań ryzykownych oraz w konsekwencji negatywne wyniki w nauce. Napoje energetyzujące nie powinny być mieszane z alkoholem, bowiem powodują niekorzystny efekt uczucia trzeźwości i odwodnienia organizmu.

Na zakończenie sesji dyskusyjnej prof. dr hab. Anna Brzozowska podkreśliła, iż we współczesnym świecie we wszelkich działaniach istotne są: zachowanie zdrowego rozsądku w spożyciu wielu produktów w tym napojów energetyzujących, prowadzenie świadomego zdrowego stylu życia oraz zorganizowanie swoich działań tak, by znaleźć czas na wypoczynek i zapewnienie odpowiedniej ilości snu.  Wszystkie osoby prowadzące dyskusję potwierdziły konieczność prowadzenia szeroko zakrojonej akcji edukacyjnej.

Osobą współprowadzącą obrady była prof. dr hab. Anna Gronowska – Senger. Gościem honorowym był prof. dr hab. Stanisław Berger.

-----------------------------

Organizatorem konferencji było:

Galeria

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]