Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Konferencja Żywienie ludzi aktywnych 2013

2013-10-11

Konferencję otworzył dr Hubert Krzysztofiak - Przewodniczący Komisju Medycznej PKOL oraz Prof. Andrzej Ziemba.  

Konferencję podzielono na osiem sesji tematycznych. W sesji pierwszej Prof. Lidia Wądołowska (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie) przestawiła obecnie obowiązujące wzory żywienia i obecnie stosowane nowe podejście w ocenie relacji między odżywianiem i zdrowiem. Wartym podkreślenia jest fakt, iż zmiana chociażby jednego negatywnego nawyku pociąga za sobą zmianę innych nawyków. Przykładowo zwiększenie spożycia w diecie produktów mlecznych powoduje zwiększenie także spożycia warzyw (+20%), produktów zbożowych (100%) oraz zmniejszenie ilości soli.

Z kolei Prof. Małgorzata Schlegel-Zawadzka (Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Kraków) przedstawiła obecnie obowiązujące zalecenia żywie

niowe oraz wskazania dla prowadzenia aktywności fizycznej osób po 50 r.ż. Autorka wystąpienia nawoływała do opracowania indywidualnych zaleceń żywieniowych dla osób w tej grupie wiekowej oraz opracowania diet o charakterze prozdrowotnym. Wskazała też, iż niezmiernie istotne jest uprawianie aktywności fizycznej przez tę grupę ludzi. 

Profesor Jerzy Vetulani (Polska Akademia Nauk) w swoim wystąpieniu wskazała, iż dieta i ćwiczenia fizyczne to konieczny (chociaż nie dostateczny) warunek udanej walki ze starzeniem się ciała i mózgu. Podkreślał, iż należy zawsze i w każdym wieku należy zrobić wszystko, by pozostać młodym. Od nas i naszej postawy zależy, w jaki sposób spędzimy ostatnie lata naszego życia. Profesor zwracał uwagę na konieczność zwiększenia spożycia owoców i warzyw – naturalnych produktów zawierających związki o charakterze prozdrowotnym tj. związki polifenolowe o właściwościach przeciwutleniaczy. Do korzystnych dla naszego organizmu składników odżywczych zaliczył też witaminę D oraz kwasy Omega 3, które wpływają w znacznym stopniu na nasze funkcje poznawcze. Profesor wskazał także na konieczność rozbudzenia procesów neurorozwojowych poprzez bombardowanie mózgu nowymi wrażeniami, wysiłek fizyczny, restrykcje kaloryczne oraz wysiłek intelektualny.   

Sesja druga poświęcona była obecnie stosowanym strategiom w żywieniu ludzi aktywnych i sportowców. Dr Krzysztof Durkalec-Michalski (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) przybliżył temat indeksu i ładunku glikemicznego w planowaniu żywienia sportowców.

Z kolei mgr Grzegorz Zydek (AWF Katowice) przedstawił zalety i wady diet  niskowęglowodanowych i wysokowęglowodanowych. Mimo prowadzonych rożnych badań trudno jednoznacznie określić, który model żywienia jest właściwszy. W wyborze diety należałoby brać pod uwagę rodzaj uprawianej dyscypliny, typ budowy ciała oraz preferencje żywieniowe oraz indywidualne podejście do każdego sportowca.

Dr Jacek Bujko z SGGW w Warszawie omówił zasady paleodiety w dietetyce sportowej oraz przeanalizował zagadnienia potencjalnej skuteczności stosowania takiej diety w żywieniu osób aktywnych. We wnioskach końcowych stwierdzono, iż paleodieta wykazuje korzystny wpływ na masę i skład ciała oraz szereg czynników ryzyka chorób naczyniowo-sercowych i cukrzycy typu II. Jest to dieta polecana w dyscyplinach, w których należy utrzymać niską wagę ciała. Dieta wymaga jednak jeszcze dodatkowych badań. 

Dr Izabela Bolesławska (Uniwersytet Medyczny w Poznaniu) omówiła szczegółowo zagadnienia związane z zastosowaniem diety wysokotłuszczowej w sporcie. Należy podkreślić, iż pozytywna rola tłuszczu w żywieniu człowieka jest niezaprzeczalna. Stanowi ona skondensowane źródło energii, która jest potrzebna do zachowania stałej temperatury ciała, zapewnienia prawidłowego przebiegu procesów zachodzących w organizmie oraz prawidłowego wykorzystania białek. Tłuszcze stanowią materiał budulcowy błon komórkowych oraz układu nerwowego. Tłuszcze są też składnikami płynów ustrojowych, substratami dla syntezy substancji endogennych oraz źródłem witamin A, E, D i K. Warto pamiętać, iż radykalne obniżenie zawartości tłuszczu w diecie może prowadzić do niekorzystnych zaburzeń hormonalnych. Wartym wskazania jest udział w diecie kwasów WNKT w tym omega 3 oraz CLA (wspomaganie przemiany materii). Istotnym elementem jest także obecność tłuszczu w pokarmach, bowiem wpływa on na wrażenia smakowe.

Dr Barbara Frączek (AWF Kraków, Polski Związek Narciarski) omówiła strategie dietetyczne w normalizacji masy ciała sportowców do których należą: zwiększenie zawartości glikogenu mięśniowego (dieta wysokowęglowodanowa), redukcja masy ciała (dieta niskoenergetyczna, wysokotłuszczowa oraz wysokobiałkowa, dieta oparta na IG oraz głodówce) oraz zwiększenie masy mięśniowej (dieta o podwyższonej zawartości białka).

Tematem sesji 3 była rola witaminy D w żywieniu człowieka oraz jej wpływ na nasze zdrowie i kondycję fizyczna.

Dr Elżbieta Karczmarewicz z Instytutu Pomnika Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie omówiła zagadnienie  mechanizmu  działania i bezpieczeństwo suplementacji witaminą D. Z kolei Dr Paweł Płudowski z tego samego ośrodka podjął temat statusu zaopatrzenia w witaminę D w społeczeństwach Europy Środkowej. W wystąpieniach podkreślali, iż u 40-80% populacji Europy Środkowej stężenie witaminy D w surowicy jest poniżej 20 ng/ml, co świadczy o dużym deficycie. Tego typu sytuacja powoduje, iż rośnie ryzyko deficytu tej witaminy, a co za tym idzie, niekorzystne funkcjonowanie organizmu na płaszczyźnie kostno-mięśniowej. W stosunku do niedoborów zalecana jest odpowiednia dieta, ekspozycja na słońcu oraz suplementacja. Wyróżniono kilka grup ryzyka, dla których rekomendowane są odpowiednie dawki: noworodki urodzone przedwcześnie (400-800IU/d), dzieci i młodzież otyła (1200-2000UI/D) w miesiącach wrzesień – kwiecień, otyli dorośli i seniorzy (1600-4000UI/d) oraz pracownicy nocnych zmian (1000-2000IU/d).  

Dr Jarosław Krzywański z Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej (Polski Związek Lekkiej Atletyki) omówił miejsce witaminy D w profilaktyce schorzeń kostno-mięśniowych i cywilizacyjnych, w tym wytyczne dla Europy Środkowej oraz status zaopatrzenia w witaminę D polskich sportowców. Wnioski płynące z wystąpienia pokazują niedobory witaminy D w populacji polskich sportowców, co wymaga suplementacji. Proponuje się także większą ekspozycję na słońcu w celu syntezy witaminy D. Szczególne zalecenia te dotyczą sportowców dużo trenujących na halach. 

Sesja 4 poświęcona była zagadnieniom żywienia immunomodulującego. Prof. Agnieszka Zembroń-Łacny (AWF Poznań) omówiła zagadnienie działania układu immunologicznego i jego wpływu na wysiłek fizyczny. Do głównych zaleceń należało unikanie niedoborów węglowodanowych i stanu odwodnienia, unikanie przemęczenia, szybkiego spadku masy ciała. Rekomenduje się tu suplementację witaminy D, kwercetynu oraz naturalnych antyoksydantów i probiotyków.

Mgr Joanna Orysiak z Instytutu Sportu w Warszawie podjęła temat interwencji żywieniowej w infekcjach górnych dróg oddechowych, a dr Wojciech Marlicz z Kliniki Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego pochylił się nad tematem wysiłku fizycznego w kontekście mikroflory przewodu pokarmowego (znaczeniu pre- i probiotyków w diecie sportowców).

Według dr Marlicza problemy z układem pokarmowym u ludzi aktywnych są częste i dotyczą nawet 68% sportowców. W wielu przypadkach można mówić o jednostce chorobowej dysbiozie, w której uszkodzona jest bariera jelitowa, która powoduje biegunkę, ból brzucha, zaparcia, infekcje i ból mięsni. Istotą wyleczenia ze schorzenia jest uszczelnienie bariery jelitowej poprzez odpowiednie odbudowanie prawidłowej mikroflory z uwzględnieniem szczepów probiotycznych. Wartym rozważenia jest też fakt potencjalnej nietolerancji glutenu, który może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, a w konsekwencji do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Do czynników wywołujących dysbiozę zaliczamy leki, infekcje, niewłaściwą dietę, stres fizyczny i psychiczny, ale również zabiegi chirurgiczne oraz czynniki genetyczne. Według definicji FAO/WHO 2001 roku probiotyki to żywe organizmy, które podane w odpowiedniej ilości mają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Korzyści zdrowotne są zależne od rodzaju, gatunku i szczepu. Możemy mieć do czynienia z probiotykami jedno- i wieloszczepowymi. Działają one na różnych poziomach funkcjonowania jelita. Stanowią element ekosystemu jelitowego. Istotą działania probiotyków jest unormowanie rozchwianego układu odpornościowego. 
 
Sesja 5 przebiegała pod kątem omówienia różnego typu problemów dietetyki sportowej widzianej oczami lekarzy oraz dietetyków. Podczas tej sesji poruszano także problem kwasu moczowego w aspekcie kontuzji w sporcie.

Swój punkt widzenia przedstawił dr Mateusz Janik z Carolina Medical Center w Warszawie oraz Dr Danuta Gajewska z SGGW w Warszawie. W ramach tej sesji omówiono także zasady terapii enzymatycznej dla ludzi aktywnych.

Sesja 6 i 7 poświęcona była suplementom  stosowanym w żywieniu osób aktywnych i sportowców.

Prof. Andrzej Klimek omówił zagadnienie odwodnienia organizmu i wpływu braku nawodnienia na wyniki sportowe osób aktywnych. Jak podkreślał prelegent wysiłek fizyczny powoduje nasilenie przemian metabolicznych i wzrost temperatury wewnętrznej. Odwodnienie powoduje zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej, a tym samym zaburzenie funkcji układu krążenia, procesów termoregulacyjnych oraz metabolicznych. W konsekwencji następuje zaburzenie zdolności wysiłkowych oraz zagrożenie zdrowia i życia. Zaleca się, aby przy dłuższym wysiłku (ponad 60 minut) stosować napoje izotoniczne, które wraz z wodą dostarczają sodu, potasu i węglowodanów w temp. 15-21 st C.

Dr Krzysztof Durkalec-Michalski (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) omówił zagadnienie zastosowania β-hydroksy-β-metylomaślanu (HMB), β-alaniny i aminokwasów rozgałęzionych w sporcie wyczynowym, a  dr Miłosz Czuba (AWF Katowice) poruszył wybrane aspekty żywienia i suplementacji sportowców podczas treningu wysokogórskiego.

Prof. Stanisław Poprzęcki (AWF Katowice) zajął się omówieniem zasadności suplementacji kreatyną oraz przedstawił aktualny stan wiedzy na ten temat. Od wielu lat sprzedaż kreatyny wzrasta. Reklamuje się ją jako odżywkę dla sportowców, która: zwiększa siłę mięśni, zwiększa wytrzymałość, masę mięśni, zdolność do wysiłku i beztłuszczową masę ciała. Kreatyna jest legalną substancją konsumowaną przez zawodników amatorów i profesjonalistów. Jest powszechnym i bezpiecznym suplementem używanym przez zawodników całego świata. W różnego typu badaniach zwraca się uwagę na możliwość wzrostu masy ciała 1-2%/m-c, uszkodzenie mięśni, uszkodzenia nerek, uszkodzenia wątroby, zmiany nowotworowe. Szkodliwe działanie kreatyny jednak nie zostało potwierdzone nawet podczas długotrwałej suplementacji.

Dr Tomasz Mikulski (IMDiK PAN Warszawa, Polski Związek Lekkiej Atletyki) omówił temat roli tauryny i potencjalnego wzrostu sprawności psychomotorycznej. Tauryna to aminokwas niebiałkowy, niezbędny syntetyzowany z metioniny i cysteiny dostarczanych z pokarmem. Uważany jest za legalny stymulant mogący wraz z innymi środkami poprawić wykorzystanie rezerw energetycznych, pobudzać psychicznie i podnosić próg odczuwania bólu. Często występuje w napojach energetycznych kojarzony w kofeiną. Wywiera dobry wpływ na anabolizm mięsni oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Poprawia transport kreatyny do mięśni i hamuje katabolizm. Ma działanie energetyzujące. Ryzyko przedawkowania występuje rzadko (zbyt wysokie dawki) i wiąże się z  zaburzeniami rytmu serca.

Kolejnym tematem omawianym podczas 7. sesji był problem zakwaszenia organizmu i jego negatywnego wpływu na kondycję oraz poszukiwania metod jak sobie z tym problemem radzić. Temat ten rozwinął dr Igor Łoniewski oraz prof. Stanisław Poprzęcki.

Dr Hubert Krysztofiak (Centralny Ośrodek Medycyny Sportowej z Warszawy) przedstawił stanowisko Komisji Medycznej PKOL w sprawie suplementów diety. Podczas wystąpienia przedstawił różnice między suplementem a środkiem spożywczym. Aby wyeliminować negatywne skutki braku stanowiska Komisji Medycznej PKOL dokonano analizy dostępnej literatury naukowej dotyczącej suplementów diety i żywności funkcjonalnej w celu jej oceny w kontekście dowodów naukowych. Analizowane substancje przydzielono do trzech grup.  Grupa A to substancje i produkty rekomendowane (kofeina, kreatyna, napoje izotoniczne, białko, węglowodany), Grupa B - wyniki badań nie są tu jednoznaczne, jednak istnieją wartościowe prace sugerujące korzystny wpływ na zdolność do wysiłku fizycznego – dwuwęglan sodu, HMB, BCAA, B-alamina, kwasy Omega 3, prebiotyki, preparaty multiwitaminowo – multimineralne, colostrum. Grupa C to substancje wobec których brak rzetelnych badań naukowych potwierdzających korzystny wpływ na zdolności do wysiłku lub występuje działanie uboczne /toksyczne. Jednak co istotne, a co podkreślił dr Krzysztofik, żaden z suplementów lub produktów zwiększających wydolność organizmu nie powinien być stosowany przez dzieci i młodzież.

Sesja 8 prowadzona przez prof. Małgorzatę Kozłowską – Wojciechowską objęła zagadnienia roli psychodietetyki w zmianie nawyków żywieniowych. Dr Maria Gacek (AWF Kraków), omówiłs wybrane psychologiczne uwarunkowania sposobu żywienia sportowców. Z badań dr Gacek wynika, iż w odniesieniu do sposobu żywienia i stanu i zaburzeń odżywienia, oraz stosowania żywieniowych środków wspomagających, w dużej mierze znaczenie ma zespół cech osobowościowych, poczucie kontroli własnej skuteczności, koherencja oraz poziom lęku, neurotyczność, optymizm i ekstrawersja. Dr Magdalena Makarewicz-Wujec (Zakład Opieki Farmaceutycznej WUM) przedstawiła prozdrowotne modele żywienia i to, z jakiego typu problemami spotyka się pacjent, (dlaczego mimo chęci nie potrafimy wykorzystać szansy na poprawę zdrowia). Sesje zamknęła Dr Izabella Bednarczyk z Uniwersytetu Warszawskiego tematem „Psychologiczne ograniczenia w procesie zmiany nawyków żywieniowych”.

Patronat :

  

Patronat merytoryczny :

Galeria

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]